Magazin > Lepota & telo
9 ogledov

Kaj pomeni, če preveč mežikate?

ženska, oči Shutterstock
Pozimi se večino časa zadržujemo v prijetno toplih notranjih prostorih, v katerih zrak ravno zaradi ogrevanja ni dovolj vlažen, zaradi česar trpijo predvsem oči.

"Tak zrak suši naše oči, zato se pojavljajo trenje in s tem dražeč, pekoč občutek ter rdeče oči," pravi optik Dejan Rugel.

Izsušen solzni film

Oči za svojo vlažnost po navadi poskrbijo z mežikanjem. "Mežikanje skrbi za to, da so naše oči vedno dovolj vlažne oziroma da je na njih vedno dovolj solznega filma, ki nas varuje pred zunanjimi vplivi," pojasnjuje Rugel. Kadar so oči dlje izpostavljene suhemu zraku, pa mežikanje ni več dovolj.

Poskrbite za več vlage

"Pomagamo si lahko tako, da prostor večkrat prezračimo, pa tudi z vlažilci zraka, s katerimi poskrbimo, da je vlaga v prostoru primerna," svetuje optik. Če se vam to dogaja v službi, kjer pisarno delite s sodelavci, nakup vlažilca predlagajte delodajalcu, saj bo naprava bistveno izboljšala delovne razmere.

Stanje lahko poslabša tudi delo z računalnikom. "Kadar smo pred računalnikom, velikokrat pozabimo mežikati, zato je najbolje, da se poskusimo spomniti to storiti čim večkrat," svetuje optik. Če na to pozabljate, si na rob zaslona nalepite listek z opomnikom. Če ste poskusili že vse našteto, pa Rugel svetuje še, da lahko poskusite z uporabo umetnih solz, ki bodo namesto vaših naravnih navlažile očesno sluznico in vam prinesle olajšanje. Kadar ste izpostavljeni suhemu zraku, jih uporabljajte tudi preventivno in ne čakajte, da vam oči pordijo in vas začnejo peči. Če nič od naštetega ne odpravi vaših težav, pa se odpravite k okulistu, saj je lahko vzrok za vaše težave bolezenski.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.