Magazin > Lepota & telo
83 ogledov

Kaj pomenijo sanje?

Sanje, želje? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Sanje si vsak razlaga po svoje. Poglejte, kaj o njihovem pomenu pravijo strokovnjaki.

Ujeli so vas nepripravljene
Najbrž je vsakdo že kdaj sanjal o tem, da so ga ujeli brez obleke na javnem mestu ali da je pisal pomemben izpit in se ni mogel ničesar spomniti. Ne glede na položaj takšne sanje vedno izvirajo iz psiholoških težav. Najpogosteje nakazujejo na dejstvo, da se ne počutite dobro v družbi ali da imate težave z navezovanjem stikov ali s tem, kako okolica  gleda na vas. To so sanje, s katerimi si lahko pomagate pri odkrivanju in reševanju svojih težav, saj nakažejo, v katerem grmu tiči zajec.

Nočne more
Podobno velja tudi za nočne more. Če pogosto sanjate stvari ali dogodke, ki vam naženejo strah v kosti, to najbrž pomeni, da vas nekaj plaši in ovira tudi v resničnem življenju. Lahko gre za nekaj popolnoma drugačnega, kot se vam kaže v sanjah. Ob ponavljajočih se nočnih morah, ki jim ni videti konca, se po pomoč obrnite k psihologu ali psihiatru, ki vam bo pomagal razvozlati njihov pomen. Nekateri strokovnjaki menijo, da vam sanje lahko tudi pomagajo najti odgovor na pomembna vprašanja. O vprašanju intenzivno razmišljajte, preden zaspite, in morda vam bodo sanje ponudile odgovor.

Sanjski dnevnik
Pri razvozlavanju pomena sanj je najbolje, če si jih redno zapisujete v dnevnik. Na nočni omarici imejte pripravljeno pisalo in zvezek, tako da si boste lahko sanje zapisali takoj, ko se prebudite, tudi če je to sredi noči. Pomembno je, da se potrudite in si zapišete čim več podrobnosti, ki bi jih sicer zelo hitro pozabili, a so lahko ključne za razumevanje simbolike sanj. Čez čas boste s pomočjo dnevnika imeli tudi dober vpogled v to, o čem največ sanjate, kar je pomemben podatek.

Se jih zjutraj ne spomnite?
Sanje, ki so ob prebujanju še tako žive, se že čez nekaj minut spremenijo v bežen spomin ali pa popolnoma izginejo. V življenju si večina ljudi zapomni le nekaj najbolj zanimivih sanj. Znanstveniki menijo, da je to naravna obramba možganov pred preveč informacijami in spomini, saj bi se lahko zgodilo, da kmalu ne bi več znali ločevati med sanjami in resnico. Si predstavljate, da ne bi vedeli, ali ste prejšnji večer res bili z nekom na zmenku ali so bile le lepe sanje?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.