Magazin > Lepota & telo
109 ogledov

Kaj pomenijo spremembe na koži?

obraz, ženska, koža Žurnal24 main
Nenadne spremembe na koži so lahko tudi posledica stresa.

"Izsušena koža, otopelost in nenadni izbruhi izpuščajev na koži so lahko posledica stresa," pravi specialistka dermatovenerologije Mateja Lisjak. Pojav stresa namreč okvari lipidno zaščitno pregrado ter tako omogoči vdor mikroorganizmom, alergenom in drugim dražečim snovem ter vpliva na imunski odgovor.

Več stresa, več izbruhov

"Poznana je povezava stresa z izbruhom luskavice in njenim poslabšanjem, prav tako pa je z duševnimi stiskami povezan pojav vnetnih žarišč pri atopičnem dermatitisu," pojasnjuje Lisjakova in dodaja, da se mladi najpogosteje srečujejo s povezanostjo duševnih obremenitev in poslabšanjem aken: "Stres poveča izločanje lojnic, izvodila se zamašijo in poveča se možnost nastanka aken."

Težav ne priznajo

Spremembe na koži in lasišču so lahko posledica nevrotičnega vedenja posameznika. "Ta si zaradi tegobe, napetosti in drugih duševnih motenj sam poškoduje kožo s praskanjem, drgnjenjem, puljenjem ..." pravi strokovnjakinja in dodaja, da bolniki običajno zanikajo kakršnekoli duševne težave.

Izguba elastičnosti

Zaradi dolgotrajnega stresnega življenja in preobremenjenosti se koža prav tako hitreje stara, saj izgubi elastičnost, zmanjša se sinteza kolagena in nastanejo globoke gube.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.