Magazin > Lepota & telo
135 ogledov

Kaj pričeska pove o vas

Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston
1/5
Fame Flynet/Zurnal24
S pričesko lahko okolici poveste več, kot mislite. Poglejte, kaj pomeni, če imate dolge ravne lase, igriv frufru ali pa če poglede pritegnete z drznim srebrnim odtenkom.

Izdajajo spolne značilnosti

Lasje lahko izdajo spolne značilnosti, razlaga psiholog Philip Kingssley: "Svojih spolnih značilnosti v javnosti ne morete razkazovati, lahko pa spolnost in privlačnost nakazujete s pričesko, kar je z družbenega vidika zelo pomembno." Strokovnjak razlaga, da sta slaba volja in slabo počutje le zato, ker imamo slabo pričesko, pogosta tako pri moških kot pri ženskah. "Lepi, urejeni in sijoči lasje so zelo priljubljeni, označujejo mladost in plodnost," dodaja.

Dolgi in valoviti

Dolgi, po možnosti valoviti lasje še vedno veljajo za najglamuroznejše. Pogosto jih enačijo z višjim družbenim statusom, čeprav niso povsem naravni. Vse več žensk uporablja lasne podaljške, vse pogosteje le za zgostitev pričeske in ne toliko za podaljšanje dolžine, a ne glede na to, ali so zvezdniški lasje popolnoma naravni ali pa je pričeska še malo "pogoljufana", so takšne pričeske še vedno na prvem mestu priljubljenosti in zapeljivosti. Kljub priljubljenosti pa znana britanska modna zgodovinarka Caroline Cox pravi, da je takšna pričeska dolgočasna. Za dolgočasno in brezizrazno označuje tudi posnemanje pričeske Jennifer Aniston in Gwyneth Paltrow in razlaga, da ravni, resasto postriženi lasje prikrivajo pravo osebnost. Nasprotno pa naj bi ženske, ki nosijo frufru, javnosti sporočale, da vedo, kaj hočejo, kaj jim je všeč in kaj ne, ter da so zelo odločne.

Kratke še vedno povezujejo z moškostjo

Čeprav so kratkolaske drzne in živahne, pa se "kratki lasje še vedno enačijo z moškostjo," razlaga Karin Lesnik-Oberstein, profesorica z Univerze v Readingu. Z željo po mladostnejšem videzu so blond odtenki postali že skoraj rezervirani za starejše ženske, medtem ko se mladostnice vse pogosteje odločajo za sive in srebrne odtenke, ki se prelivajo z modro ali vijoličasto. To, kar je včasih veljalo za nenavadno in živahno, postaja vse bolj normalno, zato tudi ženske z rožnatimi, divjimi rdečimi ali celo zelenimi in modrimi lasmi na ulicah srečujemo vse pogosteje. Takšne ženske veljajo za domiselne, pogumne in samozavestne, še razlaga strokovnjakinja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.