Magazin > Lepota & telo
56 ogledov

Kaj se je zgodilo, ko se je novinarka odpovedala sladkorju in ogljikovim hidratom

dieta, solata, hujšanje Profimedias
Nekajkrat se jima je zdelo, kot da bi bila nekdanja odvisnika od drog na zdravljenju.

Novinarka ameriške revije Woman's Health Stephanie Eckelkamp je zapisala, kaj se je zgodilo, ko sta se s fantom odpovedala sladkorju in ogljikovim hidratom na svojem jedilniku.

Novinarka je v uvodu zapisala, da sicer je dokaj zdravo, a da se je odločila za manjši test – iz svojega jedilnika je črtala sladkor in hidrate. Da pa čez to ne bi šla sama, je prepričala fanta, da se ji pridruži. "Po tem, ko sem prebrala nekaj knjig o zdravi prehrani, je najin jedilnik izgledal tako: nič žit, nikakršnih pakiranih živil z dodanim sladkorjem ali umetnim sladilom, nič belega sladkorja, alkohola ali stročnic. Na dan sva si privoščila eno sadje z manj sladkorja (npr. zeleno jabolko), zato sva bila omejena na določeno zelenjavo (krompirju sva se odpovedala). Na najinem jedilniku je bila dovoljena vsa ostala zelenjava, jajca, ribe, meso, oreščki in namazi iz teh, semena, navaden jogurt brez dodatkov in sir."

Obsojanje drugih, ki jedo vse

sladek krompir | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Na začetku je bilo najtežje, pravi Stephanie, saj se telo privaja na novo 'gorivo', ki mu ga nudite. Občasno se lahko pojavi vrtoglavica, utrujenost in manjši glavoboli. Ko se privadiš, da ješ zdravo in da v svoje telo ne vnašaš nepotrebnih snovi, predvsem sladkorja in umetnih sladil, po besedah novinarke, postane obsojanje drugih del vsakdana. "Zasačila sem naju, kako sva se pogovarjala, da bodo vsi imeli sladkorno, glede na to, kako in kaj jedo. Bila sva nekje na razpotju med 'pametovanjem' in histeričnim jokom, ko sva prijatelje gledala, kako se sladkajo s sladoledom."

Kmalu sta ugotovila, da stvari niso tako črne, kot se zdijo, saj sta našla zdrave nadomestke vseh prigrizkov, ki sta ju pogrešala. "Postala sva obsedena s sladkim krompirjem oziroma 'batato' (gomoljast slak, ki izhaja iz južne Amerike in je zelo podoben krompirju, le malo bolj je oranžen in sladek, op. a.). Pripravljala sva ga na različne načine in brez njega nisva preživela niti enega dne."

Razdražljivost: Bizarni spori

Poleg tega sta postala zelo 'navezana' na različne oreščke, a v tem delu zgodbe priznava, da sta bila oba še vedno zelo razdražljive volje zaradi nove diete. "Nekega dne sva se skregala, ker sem pojedla vse oreščke, ki sva jih imela doma. Branila sem se, češ da sem jih jaz kupila. On je rekel, da je kupil pasjo hrano. Kmalu za tem sva se kregala, kdo od naju ima raje najinega psa. Spori so bili precej bizarni," je zapisala Stephanie in dodala, da ni vredno, da bi se par zaradi nove diete 'pobil': "Načrtujta obroke in si oreščke ali podobne stvari, razdelita na dva enaka dela."

Za konec je zapisala, da se oba veliko bolje počutita, odkar sta poskusila to dieto, da se je načeloma še vedno držita, a da se kdaj tudi pregrešita: "Z veseljem in brez slabe vesti si kdaj privoščiva pivo ali koktajl."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.