Magazin > Lepota & telo
112 ogledov

Kaj se zgodi, če iz prehrane izločimo cink?

temna čokolada Shutterstock
Vas zanima, zakaj je v svojo vsakodnevno prehrano priporočljivo vključiti jedi, bogate s cinkom, kamor med drugim spadajo tudi ostrige, raki, temna čokolada, arašidi in pečen fižol?

Cink je izjemnega pomena za okrepljen imunski sistem, vzpodbujanje rasti v času otroštva, pri zdravljenju ran in izboljšanem učenju, obenem pa služi tudi kot učinkovito zdravilo pri pojavu osteoporoze in pljučnice. Po izsledkih raziskav, objavljenih v European Journal of Immunology 2, človeško telo potrebuje cink za aktivacijo t.i. 'T celic', ki našemu organizmu pomagajo na dva načina: kontrolirajo in regulirajo odzive imunskega sistema in napadajo okužene ali rakave celice. Raziskava, izvedena na Univerzi v Torontu, je med drugim pokazala tudi to, da ima cink ključno vlogo pri oblikovanju spominov in načinu učenja.

Arašidi, jastogi in ostrige ...

Omenjeni element najdemo v številnih jedeh in prehranskih dopolnilih, kot so: ostrige, raki, jastogi, temna čokolada, arašidi in pečen fižol. Samo zelo majhen vnos cinka je potreben, da dosežemo želene učinke. Priporočljiv dnevni vnos cinka je 8 miligramov na dan za ženske in 11 miligramov za moške.

Pomanjkanje cinka vodi do številnih nevšečnosti in zdravstvenih težav

Ko je v našem telesu prisoten nizek nivo cinka, je oseba bolj dojemljiva za raznovrstne bolezni. Prav pomanjkanje cinka naj bi bilo odgovorno za več kot 800.000 otroških smrti na letni ravni. Pomanjkanje tega elementa lahko vodi do številnih kroničnih nevšečnosti, kot so: sladkorna bolezen, rak in bolezni jeter. Znaki pomanjkanja tovrstnega elementa pa se kažejo tudi v izgubi apetita, anemiji, diareji ter izpadanju las. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.