Magazin > Lepota & telo
5017 ogledov

Kaj se zgodi, če redno jemo banane

Zivljenje 20.02.14, banane, sadje  foto: shutterstock Shutterstock
Banane so v Združenih državah Amerike najbolj uživano sadje, Američani jih namreč na letni ravni pojedo več kot jabolk in pomaranč skupaj. V sebi to večkrat podcenjeno sadje sicer skriva neverjetno veliko koristi za naše zdravje …

1. Krvni pritisk

Banane pomagajo nižati krvni pritisk in varovati pred kapjo ali srčnim infarktom, zaradi svojih sestavin so namreč izjemno zdravo sadje za srce.

2. Dvig energije

Ko zaužijemo banano ali dve pred telesno vadbo, nam to raven energije drastično dvigne za uro ali več … Veliko vitaminov in mineralov služi kot celovita podpora, kalij pa preprečuje mišične krče.

3. Anemija

Banane so odlične tudi v boju z anemijo oziroma slabokrvnostjo. Vsebujejo namreč zadostne količine železa, kar stimulira rdeče krvničke in proizvodnjo hemoglobina ter okrepi zaloge krvi.

4. Želodčne razjede

Ko trpite zaradi želodčnih razjed, se je potrebno odreči več vrstam hrane. Kljub temu lahko banane uživate brez skrbi, da bi vam slednje povzročale še več nevšečnosti. Obenem vas bodo tudi varovale pred jedkimi kislinami in potencialno iritacijo.

5. Depresija

Banane pripomorejo k premagovanju depresije, saj vsebujejo visok nivo triptofana, ki ga naše telo pretvori v serotonin, kateri izboljšuje razpoloženje. Prav zato se po zaužitju banane lahko počutimo veliko boljše …

 

 

Komentarjev 5
  • pilotko 18:43 07.februar 2016.

    Zdaj šele razumem zakaj smo postali total banana republika Slovenistan. Rastoder je z dobavo tega sadja vladi in parlamentu nekoliko preteral ob sofliranju Jankovića !

  • macola 14:41 04.februar 2016.

    Sponzor članka......Rastoder d.o.o. !

  • macola 14:39 04.februar 2016.

    ....začnemo plezat po drevesih in obirat bolhe drug-drugemu.....Aja, to že delamo! :-)