Magazin > Lepota & telo
833 ogledov

Kaj se zgodi, če zaužijemo preveč kofeina?

kava Profimedias
Velika večina ljudi obožuje dobro kavo in uživa v sladkih grižljajih čokolade ... Vsak izmed nas pa je po vsej verjetnosti že izkusil tudi učinke kofeina, ki ga je zaužil v prevelikih količinah ali pa preveč pozno.

Kofein je stimulant, vsebujejo pa ga številne pijače, kot so kava, čaj, coca-cola, čokolada in določena vrsta zdravil prosti glavobolu. 'Informacijski znanstveni center za kavo' poroča, da je kofein najbolj uživana farmakološka aktivna substanca na svetu. Kofein aktivira centralni živčni sistem, kar povzroči začasne stimulativne učinke, v sami osnovi pa njegovo uživanje lahko povzroči tudi številne stranske učinke.

Neprijetni stranski učinki kofeina

Večinoma kavo ali druge pijače, ki vsebujejo kofein, spijemo z namenom povišanja zbranosti in želje po večji stopnji budnosti, kljub temu pa se ob neprimernih urah uživanja tovrstnih pijač ali prevelikih popitih količinah slednjih, lahko soočamo s številnimi nevšečnostmi. Kofein namreč zmanjšuje motorično koordinacijo, povzroča nespečnost, glavobole in povišuje živčnost ter omotico. Ob tem lahko vodi tudi v stanje anksioznosti, razdražljivosti, povišanega srčnega utripa in motenj spanja. Omenjeni simptomi se lahko pojavijo takrat, ko kofeina zaužijemo preveč, zato se vnos le-tega odsvetuje otokom in nosečnicam, prav tako se ljudem, ki jemljejo določene vrste zdravil, priporoča posvet z zdravnikom.  

Kaj lahko storimo za boljši spanec?

Z namenom boljšega spanja, raziskovalni profesor dr. Greg Belenky, direktor 'Raziskovalnega centra za spanje' iz  Washingtona, priporoča ohranjanje konsistentnega spalnega urnika, vključno z vikendi, vzpostavitev sproščujoče spalne rutine, kot je na primer dišeča kopel ali poslušanje prijetne glasbe, uporabo kakovostnih blazin, koriščenje spalnice samo za spanje in spolne dejavnosti, končanje s prehranjevanjem vsaj dve do tri ure pred spanjem, redno telovadbo, ki naj ne bo izvajana pred odhodom v posteljo ter izogibanje kofeinu in alkoholu pred spanjem, saj slednja lahko povzročita številne motnje spanja in posledično grozno nespečnost in mačkasto prebijanje skozi naslednji dan. Zmerno uživanje kofeina je tako ključ za preventivo pred motnjami spanja, živčnostjo in razdražljivostjo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.