Magazin > Lepota & telo
55 ogledov

Kaj se zgodi, ko prenehate uporabljati tampone?

tamponi Shutterstock
Veliko žensk si življenja brez tamponov ne zna več predstavljati, a bi bilo bolje, da bi se jim kdaj pa kdaj le odpovedale.

Ameriška ginekologinja Elisa Ross pravi, da bi se morale ženske odpovedati tamponom, četudi so mnogo bolj priročni od vložkov. Tamponi namreč ne posesajo le krvi, ampak iz vagine odstranijo tudi "dobre bakterije“ (mlečnokislinske bakterije), ki uravnavajo naravno vaginalno floro in vzdržujejo kisel pH med 4,0 in 4,5. Sprememba pH vrednosti povečuje možnost vaginalnega vnetja.

Manj krčev?
Mnogo žensk med menstruacijo trpi zaradi krčev. Znanost sicer nikoli ni potrdila povezave med bolečinami in tamponi, a Rossova pravi, da bi menstrualna skodelica lahko pritisk v vagini, ki povzroča bolečine, zmanjšala.

Vsekakor pa imajo tiste ženske, ki ne uporabljajo tamponov, boljši pregled nad svojim ciklusom - kako močne so krvavitve, kakšna je tekstura krvi, kakšen je vonj. Že samo zato, bi se morale tamponom vsaj kakšen mesec v letu odpovedati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.