Magazin > Lepota & telo
98 ogledov

Kaj se zgodi, ko se odpovemo mesu?

vegetarijanec, dieta, zelenjava Profimedias
Independent sestavil seznam pozitivnih učinkov življenja brez mesa.

Vegetarijancev in veganov je vse več, a tistih, ki si kosila brez zrezka ne znajo predstavljati, četudi se že več let govori, da ni zdravo jesti preveč mesa, je še vedno preveč. Slovenec naj bi ga na leto pojedel približno 80 kilogramov mesa, kar je zelo veliko. Mesu se vam ni treba odpovedati v celoti. Že dva brezmesna dneva na teden bosta imela na vaše zdravje številne pozitivne učinke.

Kaj se zgodi, če se odpovemo mesu?

1. Shujšamo
Skupina raziskovalcev z univerze George Washington University School of Medicine je ugotovila, da so tisti, ki niso jedli mesa, v povprečju brez dodatne telovadbe ali štetja kalorij shujšali za 4 kilograme. Študija je bila objavljanje v znanstveni publikaciji Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

2. Bakterije v vašem črevesju se bodo spremenile
Raziskovalci City University of New York so pregledali črevesne bakterije mesojedcev, vegetarijancev in veganov. Največ dobrih bakterij, ki ščitijo sluznico in preprečujejo razmnoževanje slabih bakterij, so našli v črevesju veganov.

3. Lahko pride do pomanjkanja hranilnih snovi
Vegetarijanci in vegani, ki se prehranjujejo uravnoteženo, s tem nimajo težav. Pomembno je, da zaužijejo dovolj stročnic (fižol, leča), oreščkov, sadja, temnozelene zelenjave, polnozrnata živila, žita in jajc, da ne pride do pomanjkanja železa, vitamina D in vitamina B12.

4. Manjša verjetnost za nastanek raka
Svetovna zdravstvena organizacija je predelano meso označilo za kancerogeno. Tudi rdeče meso naj bi vsebovalo snovi, ki lahko povzročijo raka. Verjetnost za nastanek raka na črevesju naj bi se povečala za 18 odstotkov, če na dan pojemo 50 gramov predelanega mesa.

5. Bolj zdravo srce
Znanstveniki so odkrili povezavo med rdečim mesom in srčnimi boleznimi. Karnitin naj bi namreč v telesu sprožil mikrobne aktivnosti, ki pripomorejo k razvoju srčnih bolezni.

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.