Magazin > Lepota & telo
70 ogledov

Kaj se zgodi, ko spijemo energijsko pijačo?

energijska pijača Profimedias
Ste med pitjem energijske pijače kdaj pomislili, kako intenzivne učinke ima lahko le-ta na vaše telo? Izsledki raziskave, objavljene na portalu v Dailymail, so rahlo zaskrbljujoči.

Celoten proces po korakih:

Po 10 minutah: Kofein po vnosu energijske pijače že v nekaj minutah vstopi v naš krvni obtok. Srčni utrip in krvni pritisk se posledično povišata.

Po 15-45 minutah: Raven kofeina v krvnem obtoku doseže svoj vrh. Počutimo se veliko bolj budni in pripravljeni na vsakodnevne naloge. Stopnja koncentracije je višja, zato je pitje priporočeno, ko vozimo ali intenzivno študiramo in potrebujemo dvig energije.

Po 30-50 minutah: Po zaužitju napitka, naša jetra v krvni obtok vsrkajo večino sladkorja, prisotnega v pijači.
 
Po 1 uri: Občutimo drastičen upad ravni kofeina in posledično nižjo raven energije, kar vodi v visoko stopnjo utrujenosti.

Po 5-6 urah: V tem času se zmanjša raven kofeina v  našem krvnem obtoku za 50 odstotkov. Za ženske, ki jemljejo oralna kontracepcijska sredstva, je ta čas podvojen.

Po 12 urah: Telo potrebuje kar polovico dneva, da iz svojega krvnega obtoka odstrani ves kofein. Seveda pa je pri tem treba vzeti v obzir vpliv starosti in aktivnost posameznika. 

Po 12-24 urah: Možni so glavoboli, razdražljivost in zaprtje.

Višanje krvnega pritiska, povišana stopnja utrujenosti in zaprtje so tako samo nekateri izmed dejavnikov, ki jih v našem telesu lahko povzroči zgolj ena pločevinka Red Bulla. Nutricionist Stuart Farrimond razlaga: "S stalnim vnosom kofeina postanemo nanj bolj tolerantni in ga, da bi dosegli enak učinek, potrebujemo vedno več.“ Ob tem je treba vzeti v obzir tudi dejstvo, da "nosečnost, poškodba jeter in kombiniranje z drugimi drogami lahko vodijo v upočasnjeno stopnjo eliminacije kofeina iz telesa,“ je še jasen dr. Farrimond.

Komentarjev 2
  • blueone 09:14 15.avgust 2015.

    spodnji komentar čisto nezanimiv...saj nima nobene veze s člankom...

  • h3o 08:28 15.avgust 2015.

    po 24 urah: yugo-kommi nostalgiki se zavejo, da so v zmoti in odslej volijo le Janeza Janšo...