Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Kaj strokovnjaki mislijo o hujšanju?

hujšanje Shutterstock
O tem, kaj menijo o hujšanju in hitrih dietah pred poletjem, smo povprašali strokovnjakinji za prehrano in zdrav življenjski slog.

"Ugotovljeno je bilo, da le dva odstotka tistih, ki hujšajo s shujševalnimi dietami, izgubljeno težo tudi ohranita na dolgi rok," pravi nutricionistka in svetovalka za zdravo prehrano, hujšanje in zdrav življenjski slog Karla Klander. Po njenem mnenju so zelo drastične diete, ki se jih ljudje lotevajo pred poletjem v upanju, da bodo v nekaj tednih izbrisali sledi svojih slabih prehranjevalnih navad, pogosto škodljive. "Z njimi ste prikrajšani za zelo pomembna hranila, po končani dieti pa vas puščajo na cedilu, ker ne veste, kako naprej," pojasnjuje.

Pomembno je, kaj bo po dieti

"Hujšati do konca diete ni tisto, za kar se hujša. Dieto zdržite zato, da tudi naprej jeste enako, s postopnim vključevanjem vaših okusov," pravi svetovalka za zdravje Natalija Sakelšek. Merili sta po njenem mnenju še zmeraj objektivnost in razumevanje, da naši okusi niso zdravi okusi in nam škodijo. "Zato vedno jejte več zdravega kot nezdravega. Kaj je zdravo, ve popolnoma vsak. Dieta mora imeti cilj – to je, da shujšate in da od teže, ki jo dosežete, začnete dejavno življenje. Vsak ve, kaj je dejavno življenje; gre le za vprašanje lenobe in zmogljivosti," poudarja in dodaja: "Hitre diete naj ne postanejo past ali bergla. Vaše telo niso samo kilogrami. So koža, mišice, koliko stari ste videti za svoja leta ... Zato telesa ne izčrpavajte preveč."

Slabe navade okusov

"Slabe prehranjevalne navade so navade okusov. To je, ko nam je določena hrana tako dobra, da brez nje ne moremo (ne zmoremo!) živeti," pojasnjuje Sakelškova. "Dogaja se vsem. Prej ko se človek zave, da gre zanj, da je hrana gorivo ali ohromitev, prej zaživi na bolje."

Raje naredite nekaj zase

Da rešitev torej niso diete, temveč spremenjen prehranjevalni in življenjski slog, ki bo vzdržen na dolgi rok in nas ne bo pustil na cedilu, se strinja tudi Klanderjeva. "Do poletja je še nekaj tednov. Ali lahko do takrat naredite čudež? Ne! Ali lahko še vedno veliko storite zase? Brez dvoma!" sklene.

Za sadje in zelenjavo

"Če se denimo odločate, da boste do poletja jedli pretežno presno hrano, to je sveže sadje in zelenjavo ter lahke beljakovine, boste naredili najboljše za zdrav videz, zdravo težo in občutek sreče," svetuje Sakelškova. 
"Taka hrana vas čisti, oskrbuje z živimi vitamini in hranilnimi snovmi, počutite se lahki, več imate aktivne energije, ste raje v gibanju, več seksate ter ste videti privlačnejši in pomlajeni. Druge metode, kjer so jedilniki in tudi čas hranjenja diktirani, delujejo večinoma stresno," pojasnjuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.