Magazin > Lepota & telo
76 ogledov

Kaj videz pove o zdravju

Naše telo razkriva marsikaj. Žurnal24 main
Dimenzije telesa razkrivajo, h katerim boleznim smo nagnjeni, menijo znanstveniki. Je vaša glava velika, kazalec pa daljši od prstanca? Kaj to pomeni?
Če ste visoki

Rak dojke

Ženske, ki so višje od 175 cm, so bolj izpostavljene raku dojke in smrtnosti zaradi bolezni. Ena od možnih razlag je, da hormoni, ki vplivajo na višino, prav tako vplivajo na tkivo oziroma večje število mlečnih vodov v prsih, zaradi česar obstaja tudi večje tveganje raka.

Rak prostate
Moški, višji od 183 cm, so bolj izpostavljeni raku prostate. Tako je pokazala raziskava bolnišnice Brigham and Women's Hospital (Boston, ZDA), v kateri so 12 let spremljali 22 tisoč moških. Tveganje tako visokih moških je za kar 59 % večje od tistih, ki merijo manj 170 cm. Vsakih nadaljnjih 10 cm poveča tveganje za šest odstotkov.

Rak trebušne slinavke
Moški, višji od 185 cm, in ženske, višje od 167 cm, so tveganju bolj izpostavljeni kar za 81 %. Vsakih nadaljnjih 10 cm tveganje poveča med šest in deset odstotki, pravijo znanstveniki z U.S. National Cancer Institute.

Velika stopala

Rak dojke

Britanska raziskava (Bristol University) je pokazala, da imajo ženske z velikimi stopali večjo možnost, da obolijo za rakom dojke. Večja stopala bi lahko bila povezana z večjim vnosom kalorij v otroštvu, kar lahko pozneje povzroči "motnje" v dojkah in pripelje do bolezni.

© iStockphoto

 
Če ste nizki

Srčni infarkt
Moški, nižji od 170 cm, so za 35 odstotkov bolj izpostavljeni srčnemu infarktu kot višji od 185 cm, pravijo raziskovalci s Harvarda. Vsakih dodatnih 10 cm zmanjša tveganje za dva do tri odstotke. Nekateri menijo, da imajo manjši ljudje manjše arterije, ki so bolj ranljive in izpostavljenje zamašitvi, kar lahko privede do srčnega infarkta.

Visok krvni tlak

To stanje je z višino povezano pri obeh spolih. Britanska študija je spremljala tri tisoč ljudi od rojstva, ugotovili pa so, da je tveganje za visok pritisk toliko manjše, kolikor daljše so noge. Kriva bi lahko bila slaba prehrana v otroštvu, saj manjše arterije vodijo do visokega krvnega pritiska v odrasli dobi.

Če imate manjšo glavo

Demenca

Manjša glava in krajše okončine so povezane s pojavom demence. Nemška študija pri starejših ženskah je pokazala, da je znake demence kazala petina tistih z obsegom glave od 57 do 58 cm, v primerjavi s 70 odstotki tistih, ki so imele obseg glave od 51 do 52 cm. Nekateri znanstveniki menijo, da je v večji glavi v možganih večje število živčnih celic, zaradi česar so bolj zaščiteni pred degeneracijo. Povezavo med demenco in dolžino okončin so odkrili tudi raziskovalci z Chonnam National University Medical School (Južna Koreja). Ena od teorij je tudi, da so krajši udi povezani s slabo prehrano v otroštvu, kar vpliva tudi na razvoj možganov.

Če imate dolge noge

Diabetes

Ljudje z daljšimi nogami imajo manj možnosti za diabetes tipa 2. Raziskava (Bristol University), v katero je bilo vključenih 4200 moških in žensk, je pokazala, da vsakih dodatnih 4,3 cm dolžine nog zmanjša tveganje diabetesa za petino. Dolžina nog je lahko pokazatelj okoliščin odraščanja in načina prehrane, ki je povezan z diabetesom.

Če imate dolge prste

Avtizem, hiperaktivnost, mentalne bolezni/depresija
Z dolžino prstov so povezane različne motnje, še posebej je pomembno razmerje med kazalcem in prstancem. To razmerje naj bi bilo pokazatelj hormonskih sprememb, ki so se med razvojem zarodka dogajale v maternici. Osebe z daljšim prstancem so bile bolj izpostavljene moškemu hormonu testosteronu, osebe z daljšim kazalcem pa ženskemu hormonu estrogenu. Osebe z dalšjim prstancem so bolj podvržene avtizmu in hiperaktivni motnji, daljši kazalec pa je povezan z depresijo. ''Avtizem bi lahko bil posledica izpostavljenosti višjim koncentracijam testosterona v prenatalnem obdobju,'' pravijo znanstveniki z Liverpoolske univerze.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.