Magazin > Lepota & telo
321 ogledov

Kaj vpliva na izpadanje las?

Izpadanje las še ne pomeni bolezni, temveč je lahko simptom za druge motnje.(Fot Žurnal24 main
Povprečno izgubimo 50 do 100 las na dan. Letni čas ima pri tem važno vlogo. Večje izpadanje las je lahko tudi znak bolezni.

Navadno odrasla oseba izgubi povprečno 50 do 100 las na dan, nekoliko več spomladi, jeseni in s staranjem, kar ocenjujejo kot fiziološki proces. Problem nastane, kadar je izpadanje las povečano, se spreminja njihova kakovost in ko se na koži lasišča pojavi vnetje in luščenje.

Dedno hormonsko pogojeno izpadanje las
Na izpadanje las pomembno vplivajo hormoni, zlasti moški spolni hormoni, ki povzročajo tanjšanje las in postopen propad lasnih mešičkov, medtem ko so ženski spolni hormoni tisti, ki lasne mešičke ščitijo pred propadanjem. Geni, ki jih podedujemo od staršev, določajo število vezavnih mest za androgene in estrogene, med obema obstaja ravnovesje. Če je ravnovesje porušeno, se razvije bolezen. Hormonsko pogojeno izpadanje las rado prizadene ženske, ki so v sorodu s popolnoma plešastimi moškimi. Kriva je prirojena preobčutljivost lasne korenine za telesu lasten hormon testosteron, ki nastaja tudi v ženskem telesu.

Alarmni, difuzni izpad las
Izpadanje las še ne pomeni bolezni, temveč je simptom za druge motnje. Vzrok so lahko vnetja, strupene snovi, pomanjkanje vitaminov, motnje imunskega sistema, nezadostno delovanje ščitnice, preveč vitamina A, telesni ali duševni stres.

Alopecia alerata

Alopecia alerata je izpadanje las v krogih, ki se v enaki meri pojavlja pri moških, ženskah in otrocih. Pogosto se začne z majhnimi površinami, ki jih lahko na začetku najde le frizer. Iz teh središč se nato izpadanje širi naprej v ovalnih ali okroglih oblikah. Vzrok je še nepojasnjen, šlo pa naj bi za avtoimunsko bolezen. To pomeni, da se v telesu začnejo ustvarjati protitelesa proti telesu lastnim strukturam. V nekem trenutku se zaradi v glavnem neznanih vzrokov zgodi, da obrambni sistem telesa lastnih organov ( v tem primeru določene strukture v koži – lasne mešičke), ne spozna več kot svojih – in se začne proti njim "boriti" – jih uničuje. Vnetje v koži, ki pri tem nastane, nevzven ni opazno. Pri avtoimunih obolenjih pa ga "nekaj" iztiri in pride do vnetnih obolenj v različnih organih. V nekaterih primerih je lahko alopeciji aretai pridruženo še kakšno drugo avtoimuno obolenje. Vzročnega zdravljenja bolezni ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.