Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Kaj zmanjšuje spolno slo pri ženskah?

Nezadovoljiva spolnost je eno od prvih znamenj nesporazumov v razmerju. Žurnal24 main
Občasna življenjska obdobja, ko se ženske začnemo izogibati spolnim odnosom, so lahko posledica več različnih dejavnikov – vsak pa ima tudi svojo rešitev.

Zmanjšanje vaše spolne sle lahko povzroča kateri od naslednjih dejavnikov.

Stres: Se na vaši mizi kopičijo cele gomile papirjev in nedokončanega dela? Pritisk in stres sta kriva, da je vaša sla uplahnila. Ko se bo zmanjšal stres, bo spet zacvetelo tudi vaše spolno življenje.

Bolezen: Ko ste prehlajeni in vam teče iz nosa, se pač ne počutite preveč seksi. Prav tako vas lahko v stanje, v katerem ste nezainteresirani za spolnost, spravi PMS.

Zdravila: Veliko zdravil na recept ima kot stranske učinke navedeno tudi zmanjšanje spolne sle. Ena od teh je kontracepcijska tabletka.

Staranje: Medtem ko nekatere raziskave pravijo, da se spolnost z leti izboljša, je res tudi, da hormonsko neravnovesje ob menopavzi povzroča pomanjkanje zanimanja za spolnost.

Psihično na psu zaradi službe? © iStockPhoto

 
Življenjski slog: Če ste pred kratkim končali daljše razmerje, zamenjali službo ali se preselili, je zelo verjetno, da ste psihično ''na psu''. Vse spremembe v življenjskem slogu namreč predstavljajo velik stres. Zanimivo pa je, da lahko zmanjšanje vašega spolnega apetita povzročajo tudi pozitivne spremembe. Skratka – vse, kar močno zamaje vaš vsakdanjik.

Težave v razmerju: Napetost ali nezadovoljstvo v razmerju se najhitreje pokažeta ravno pri spolnosti. Za reševanje teh težav je najboljši pogovor.

Videz telesa: Ena od ključnih stvari za zadovoljstvo v spolnosti je brez dvoma sprejemanje lastnega telesa. Če svojega telesa nimate radi in se v njem počutite nelagodno, ga boste skrivali pred partnerjem, kar bo negativno vplivalo na vaš užitek v spolnosti.

Depresija: Kadar ste žalostni ali depresivni, spolnost zagotovo ni prva stvar, na katero pomislite. Počakajte, da mine in da spet posije sonce – tudi v vašo spalnico.

Nov otrok: Ker novo bitje zahteva vašo nenehno pozornost in hranjenje, se zmanjša tudi vaš libido. Poleg tega se zaradi dojenja zniža raven estrogena, kar pomeni zmanjšan spolni apetit in tudi bolj suho nožnico, kar lahko naredi spolne odnose boleče.

Droge in alkohol: Oba dejavnika na dolgi rok uničujeta spolno življenje. Uničujeta pa tudi marsikaj drugega.

Interes za spolnost dokazano dvigujejo zdravo prehranjevanje, prava mera fizične dejavnosti in gibanje na svežem zraku. Prav tako je pomembno, da s partnerjem raziskujeta svoje spolne fantazije. Pogovor s prijateljico vam lahko pomaga razrešiti psihološke dejavnike, ki vas ovirajo pri uživanju v spolnosti.

Predvsem pa ne pozabite, da je nizek libido normalna sestavina človeškega odzivanja na spolnost in na dogajanje okoli njega. In ker za dežjem vedno posije sonce, ni razloga za preplah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.