Magazin > Lepota & telo
53 ogledov

Kajenje topi mišice, ne maščob

(Foto: iStockPhoto) Žurnal24 main
Znano je, da kajenje zmanjšuje apetit in pomaga pri zmanjšanju telesne teže. Toda avstralski znanstveniki so ugotovili, da je zmanjšana telesna teža pri kadilcih posledica izgube mišične mase, ne pa maščob.
"Hujšanje s kajenjem je zdravju škodljivo. Res je, da kadilci izgubljajo kilograme, a le na račun mišične mase," pojasnjuje farmakologinja prof. Margaret Morris z avstralskega raziskovalnega inštituta New South Wales. Morrisova pojasnjuje, da maščobe ostanejo in se še naprej kopičijo v telesu, še posebno v predelu srca, pljuč in jeter.

Raziskovanje je potekalo sedem tednov in je bilo izvedeno na skupini laboratorijskih miši. Polovica miši je bila izpostavljena cigaretnemu dimu, in sicer štirim pokajenim cigaretam na dan. Druga polovica miši pa je bila nameščena v prostoru brez cigaretnega dima. Po sedmih tednih so ugotovili, da so miši, ki so bile izpostavljene cigaretnemu dimu, izgubile okoli četrtino svoje telesne mase, pri čemer je količina telesne maščobe ostala nespremenjena.

Morrisova je izsledke raziskave objavila v strokovnem časopisu American Journal of Physiology.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.