Magazin > Lepota & telo
61 ogledov

Kako čokoladice iz reklame škodijo otrokom

zivljenje 06.01.14. cokolada, foto: shutterstock Shutterstock
Nezdrava hrana. Otroci se ne znajo sami braniti pred privlačnimi oglasi.

Hitro naraščanje števila pretežkih otrok je v Sloveniji v zadnjih nekaj letih postalo velik problem, zanj pa so krivi tudi oglasi za nezdravo hrano, ki so namenjeni prav otrokom, menijo strokovnjaki. Raziskave, ki so jih opravili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, to potrjujejo.

Na TV, na ulici, v šolah

Oglasom se je žal nemogoče izogniti, saj so prisotni v vseh medijih, vse več pa jih v obliki promocijskih brošur, izdelkov ali celo učnega gradiva najde pot tudi v šole. "Po informacijah naših članov so ob zadnjih informativnih dnevih pred nekaterimi šolami brezplačno delili celo energijske pijače," navajajo na ZPS. Na srečo vse več šol sodeluje v akciji Za šolo brez oglasov, ki spodbuja prepoved vdora oglaševanja med šolske klopi. V njej lahko sodelujete tudi sami, več informacij najdete na spletni strani Zps.si.

Mladi in ranljivi

Težava pri oglaševanju, namenjenem otroku, je predvsem njegova moralna spornost, saj otroci še niso sposobni prepoznati pasti oglaševanja. "Otroci se v primerjavi z odraslimi drugače odzivajo na prepričevalne tehnike oglaševalcev, saj sami ne znajo kritično oceniti informacij. Še posebno so ranljivi mlajši otroci, ki nimajo ustreznih življenjskih izkušenj, medtem ko so starejši otroci izjemno dojemljivi za emocionalne poudarke v oglasih, ki temeljijo na zabavi, sreči, lepoti in druženju z vrstniki," pojasnjujejo na ZPS.

Doma zdravi obroki

Seveda pa lahko ukrepate. "Dokler otroke spremlja trženje nezdravih živil v večini njihovih okolij in dokler starši svojim otrokom za zajtrk in malico ponujajo na primer mlečne rezine v prepričanju, da jim ponujajo zdrav obrok, je nekaj hudo narobe," opozarjajo na ZPS. Prav zato, ker se oglaševanje nezdravih živil otrokom z ostrejšimi zakonskimi omejitvami da omiliti (za kar si prizadevajo tudi na ZPS), nikoli pa ga ne bo mogoče popolnoma preprečiti, je vloga staršev še toliko bolj pomembna. Če se le da, ne popuščajte otrokovim željam po nezdravi hrani iz oglasov in poskrbite, da bo družinski jedilnik karseda zdrav in raznolik. Prav tako ne čakajte, da bo informacije o tem, kaj je zdravo in kaj ne, dobil v šoli in mu jih raje čim bolj zgodaj ponudite kar doma ob obroku ali skupni pripravi hrane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.