Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Kako izbrati tekaško obutev?

superge, tek Žurnal24 main
Tekaška obutev naj bo predvsem udobna.

"Prava obutev je tista, ki omogoča ustrezno blaženje in stabilnost, je ustrezno dolga in široka, primerno vzdolžno upogljiva in vas seveda ne žuli," svetuje tekaški trener Urban Praprotnik – njegove nasvete boste našli tudi na novi spletni strani www.tekaskitrener.si.

Posnemite svoj tek
"Poznati moramo gibanje svojega gležnja pri teku, kar ugotovimo s snemanjem s kamero od zadaj. Če se gleženj čezmerno poseda navznoter, potrebujemo stabilnejšo obutev, ali obratno," dodaja Praprotnik. Vaš način teka pa lahko oceni tudi tekaški trener. Kako torej pravilno izbrati tekaški čevelj?

Najdražje ni za začetnike
Zavedajte se, da začetniki potrebujejo drugačno obutev kot redni tekači. Lažje modele boste lahko izbrali po nekaj tednih rednega treninga, za začetek pa je pomembno, da ima obutev dobro blaženje in da se v njej udobno počutite. Ob nakupu naj ne bo vodilo cena. Za začetnike niso primerni najcenejši modeli, pa tudi najdražji in najnovejši ne.

S seboj imejte nogavice
Ko greste kupovat tekaško obutev, imejte s seboj tekaške nogavice. Njihova debelina namreč zelo vpliva na počutje noge v čevlju. Preizkusite oba čevlja, vezalke dobro zavežite in obvezno naredite nekaj korakov po trgovini, da resnično začutite, ali se v obutvi počutite udobno.

Po 500 kilometrih zamenjajte
Če veliko tečete, se obutev sčasoma deformira, zato jo je priporočljivo zamenjati vsako sezono. Če tečete redno in pogosto, je dobro imeti na zalogi več parov tekaške obutve. "Tekaški modeli sicer zdržijo od 500 do 700 kilometrov uporabe, upoštevati pa moramo, da tu ne šteje samo tek, ampak tudi vsakodnevna hoja. Obutev se lahko deformira tudi prej – odvisno od načina hoje oziroma teka in teže tekača," pa na spletnem portalu Tek.si opozarja Igor Perčič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.