Magazin > Lepota & telo
363 ogledov

Kako je shujšala Alenka Godec?

Alenko je nad vadbo navdušila izguba kilogramov. Žurnal24 main
Alenka Godec, ambasadorka zdravega hujšanja, nam je zaupala, kako se je spopadla s kilogrami, koliko jih je izgubila in zakaj telovadi z osebnim trenerjem. Čemu pa se kljub dieti nikakor ne more upreti?
Kdaj ste se prvič odločili za dieto, za kakšno?
Mislim, da je bila moja prelomnica okoli leta 2000, 2001. Takrat se pravzaprav nisem odločila za dieto, temveč za spremembo prehranjevalnih navad. V delno oporo mi je bila Montignacova knjiga, a v realnem življenju se je težko držati kakih zelo zapletenih diet, ki zahtevajo tudi veliko časa. Torej sem začela posegati po bolj zdravih, nemastnih, lahko prebavljivih izdelkih, opustila sladkor in sladke pijače ter pazila pri kombiniranju živil.

Kako uspešna je bila?
Zelo uspešna, ker ni šlo za drastično dieto, ampak bolj za spremembo načina življenja, to pa je dieta na dolgi rok.

Ste preizkusili že veliko diet? Katera vas je najbolj prepričala?
Verjamem, da je odvisno od človeka do človeka. Nekomu ustreza nekaj, drugemu kaj tretjega. Predvsem verjamem v dieto s kombinacijo rednega gibanja, telovadbe. Pa tudi v nasvet strokovnjaka seveda.

Kaj menite o 90-dnevni ločevalni dieti, ste jo že preizkusili?
Ja, imam obe knjižici. Pravzaprav se mi zdi zelo uporabna, saj je v knjižici še vrsta receptov, ki so zares dobri, predvsem pa ne prezahtevni.


 © Dean Dubokovič

 
Dieta brez telesne aktivnosti je le malokdaj učinkovita, kako ste se s tem spopadli vi? Je bilo s telesno aktivnostjo težko začeti?
To je res. Mene je za vadbo navdušila ravno izguba kilogramov. Marsikatera vaja gre lažje od rok z nekaj manj kilogrami. Začetek je vedno najtežji in je hkrati velik korak, a še večji je najbrž vztrajnost. Navadila sem se tudi na to, da je na prave spremembe treba malce počakati, saj ne pridejo čez noč.

Telovadite z osebnim trenerjem? Zakaj?
Telovadim z osebnim trenerjem, ker izbira vaje primerne zame in za mojo kondicijo, jih stopnjuje, pa še popravlja me, ko naredim kaj narobe.

Ste med dieto že kdaj obupali? Kje ste poiskali motivacijo za nadaljevanje ali nov začetek?
Med tistimi "hitrimi" sem vedno obupala in dobila kilograme nazaj. Ravno zato se nagibam k zdravemu hujšanju in telesni aktivnosti. Diete, ki obljubljajo čudeže v kratkem obdobju in so zelo enolične, imajo ponavadi ravno obraten učinek.

Ste že kdaj preizkusili čudežne praške ali kapsule, ki odženejo kilograme? Kakšno mnenje imate o tem?
Pravzaprav nisem še preizkusila kaj podobnega. Kar v vsako tabletko ne verjamem, verjamem pa v strokovni nasvet zdravnika. Moja prijateljica, ki ima precej visok indeks telesne teže, se je posvetovala z zdravnikom, ki ji je predpisal zdravniško preverjene tablete kot pomoč pri hujšanju. Menim pa, da so lahko učinkovite v kombinaciji zdrave prehrane in telesne aktivnosti. Na spletu sem odkrila motivacijske korake, ki sem jih prilepila na hladilnik in jih vsakemu priporočam.

Koliko kilogramov ste med dieto največ izgubili? S katero?
Najbolj mi je pomagalo zdravo prehranjevanje in telovadba, miganje … Izgubila sem nekje od 13 do 15 kg.

Obstaja kaj, čemur se niti med dieto ne morete odreči?
Oh, seveda. Če ne bi smela pojesti kake dobrote, bi bila najbrž sitna. Kaki dobri tortici se pač ne gre upreti. Dokler znamo pokuriti kalorije to tudi ni tak problem. No, pa če jih ni preveč … tortic namreč.

Nam zaupate svojo skrivnost zdravega hujšanja?
Menim, da je najprej treba v glavi razčistiti, kaj si želimo. Veste, nekaj kilogramov preveč ni problem in jaz tudi tega pri ljudeh ne opazim. Opazim pa, če so dobrovoljni, prijetni, simpatični. Problem je, če ti prevelika teža povzroča zdravstvene težave in nezadovoljstvo s samim seboj. Ko se v svoji koži ne počutimo več dobro, je najboljši čas, da za to tudi nekaj naredimo. Verjamem v zdrave prehranjevalne navade (ki lahko obsegajo tudi kako sladico), v telesno aktivnost in v nasvet strokovnjaka, kar sem preverila tudi sama.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.