Magazin > Lepota & telo
814 ogledov

Kako na naraven način odpraviti tesnobo

strah, žalost, tolažba Profimedias
Sivka učinkovit antidepresiv.

Strah je naraven odziv telesa na prežečo nevarnost. Kadar pa se bojimo stvari in situacij, ki za nas ne predstavljajo konkretne nevarnosti, trpimo za tesnobo. Zelo pomembno je, da tisti, ki imajo tesnobo, s terapijo začnejo čim prej. Dalj časa, ko se neki situaciji, ki sproža strah, izogibamo, večja je verjetnost, da se ta strah še dodatno poglobi. Mnogi se zdravijo s psihoterapijo, nekaterim pa so v pomoč različna zdravila. Manj znano pa je, da lahko tesnobo zmanjšamo na naraven način - s sivkinim oljem.

Sivkino olje bolj učinkovito kot zdravilo paroksetin
Študija, ki je bila objavljena v The International Journal of Neuropsychopharmacology, je dokazala, da je učinek olja sivke še močnejši od učinka paroksetina, ki deluje kot antidepresiv. V študiji je sodelovalo več kot 500 odraslih.

Tako deluje olje sivke
Študija je pokazala, da olje sivke deluje na regije v možganih, ki so povezane s tesnobo. Raziskovalci so preverili učinke treh snovi -  diazepama, zdravila, ki zmanjšuje psihični nemir in tesnobo, pregabalina, ki se uporablja za zdravljenje epilepsije in generalizirane anksiozne motnje pri odraslih, in sivkinega olja. V vseh treh skupinah miši je bil učinek (zmanjšana tesnoba) enak.

Stranski učinki olja
Sivkino olje ni primerno za uživanje, lahko povzroči tudi alergije. Prevelika doza, tako gesund.at, lahko zmanjša odzivnost pacienta, kar je pri voznikih lahko nevarno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.