Magazin > Lepota & telo
115 ogledov

Kako nad razpokane ustnice

balzam, ustnice, labelo Profimedias
Rešitev za zimsko nadlogo. Mraz zelo hitro občutijo naše ustnice, ki v teh dneh kaj hitro rade razpokajo.

Razlog za hitro razpokane ustnice je v tem, da je koža na ustnicah zelo tanka, pojasnjuje dermatologinja Mona Gohara. "Gre za najtanjšo kožo na našem telesu, saj nima zaščitnega sloja."

Ustnice so pogosto izpostavljene suhemu, mrzlemu zimskemu zraku, zato je treba zanje ustrezno poskrbeti. V kolikor sledite šestim preprostim nasvetom, se lahko izognete razpokanim ustnicam. 

1. Izogibajte se balzamom za ustnice z mentolom, dišavam ali dodanim vitaminom E. Sestavine, ki naj bi balzam naredile okusen ali dišeč, pogosto izsušijo ustnice. Vitamin E pogosto dodajo, ker naj bi pomirjal, a ima lahko v resnici prav nasproten učinek. Gohara predlaga, da izberete balzam, ki vsebuje karitejevo maslo in naravno sončnično olje. Manj sestavin kot balzam vsebuje, bolje je. 

2. Enkrat na teden si privoščite piling ustnic. Zmešajte vazelin z malce sode ali sladkorja in čajno žličko vode. Previdno nanesite mešanico na ustnice in z nežnimi krožnimi gibi mehke zobne ščetke podrgnite ustnice. Odstranili boste odvečno kožo, kar bo omogočilo lažjo hidracijo ustnic. Gohara odsvetuje izvajanje pilinga s prsti, saj je na njih veliko bakterij. 

3. Poskrbite, da bo v stanovanju dovolj vlage in ne preveč toplo. Pozimi postane zrak v stanovanju zelo hitro presuh in tako dodatne pripomore k težavam z vašimi ustnicami. 

4. Ne pozabite zaužiti dovolj tekočine. Za gladko kožo in nerazpokane ustnice je treba veliko piti. Koliko časa je minilo od vašega zadnjega požirka vode? Če se ne spomnite, si pripravite kozarec in ga spijte. 

5. Če imate razpokane ustnice, jih ne oblizujte in ne odstranjujte suhe kože s prsti. Tako boste stanje le še poslabšali. Oblizovanje lahko vodi do razdražene kože na ustnicah, ki postane boleča. Poleg tega pa lahko pordi tudi koža okrog ustnic, kar je pogosto predvsem pri otrocih. 

6. V primeru zelo razpokanih ustnic, ki potrebujejo posebno nego, lahko pomaga krema s hidrokortizonom. Gohara ob tem opozarja, da se pred uporabo takšne kreme vedno posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Takšnih krem ni priporočljivo uporabljati več kot dva tedna naenkrat. Poleg tega pa je treba biti izjemno previden pri njenem nanosu, saj se je ne sme nanašati na območje okrog ustnic. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.