Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Kako naj se mame bolje naspijo

mati otroka deček deklica spanje Profimedias
Dopoldne v službi, popoldne z otroki in družino, ponoči pa se ne morejo dobro naspati. Začaran krog, ki ga lahko z nekaj nasveti uspešno razbijejo.

Vse odkar so postale mame, se ubadajo z mislijo, kdaj bodo znova spet spale tako kot so pred otrokom in nosečnostjo. Ne samo da spijo manj ur kot prej, tudi kakovost spanca je precej slabša. Ker ima pomanjkanje kakovostnega spanca vpliv na dejavnosti čez dan, bo kar težko uskladiti tako osebne kot službene obveznosti. Ker so zaradi tega matere pod stresom, zaradi tega pa spet slabo spijo, se tako ves čas vrtijo v začaranem krogu.

Nekaj nasvetov, kako se v hitrem tempu življenja kar najbolje naspati

Kako udobna je vaša postelja? Ko bodo mame končno legle k zasluženemu počitku, se s trdoto postelje zagotovo ne bodo ukvarjale. Tako da je dobro prej poskrbeti, da je ležišče karseda udobno. Enako velja za blazine, rjuhe, prevleke in vse preostalo, kar bi pripomoglo k boljšemu spancu.

Bodite pozorni, kaj zvečer pijete in jeste. Prigrizki pozno ponoči lahko dvignejo krvni sladkor, kar lahko povzroči nemiren spanec. Morda se bo alkohol slišal dobra izbira glede na to, da pogosto pomaga lažje zaspati, a ko bo telo vse presnovilo, se boste počutili zelo budne. Najbrž že veste, da je dobro omejiti uživanje kofeina na zgodnje popoldne.

Najpogostejši vzrok za nespečnost je um, ki se ne izklopi. Če boste v mislih ponavljali in podoživljali dogodke, ki so zaznamovali dan, ali se ubadali s takšnimi ali drugačnimi težavami, bo za izklop možganov potrebnih nekaj strategij. Če ves čas skrbite, si vizualizirajte rešitev za dotično težavo. Čisto sprejemljivo je, če nimate odgovora na to, kako boste zadevo rešili. Že samo misel na rešitev bo pripomogla k zmanjšanju napetosti in bojazni pred težavo. Um nato lahko mirno utone v spanec.

Nastavite si alarm in urnik ter se tega poskušajte držati. Najbrž ste že večkrat slišali, da telo najbolje deluje, če se drži ustaljenih ritmov. Če je urnik razburkan, v sistemu nastane neravnovesje, kar otežuje naraven potek spanja. Če se med tednom držite takšnega ali drugačnega urnika, bo dobro, če se ga tudi ob koncu tedna. Najhuje se je prebuditi v ponedeljkovo jutro ves utrujen.

Če se zbudite sredi noči in resnično ne morete zaspati nazaj, se niti ne trudite. To sicer zveni čisto kontradiktorno, a pomislite, kolikokrat ste poskušali neumorno zaspati nazaj in ste več energije porabili za to, kot pa da bi spali še kakšno uro ali dve. Poskušajte se sprostiti, odmislite skrbi in imejte v mislih le to, da bi radi zaspali nazaj. Če vseeno ne gre, morda preberite krajši in lahkoten tekst, si prižgite sproščujočo glasbo ali izberite nekaj, kar vas ne bo v celoti predramilo. Telo bo povedalo, kdaj je čas za vnovičen spanec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.