Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Kako najhitreje izgubiti praznične kilograme

hujšanje dieta trebuh Shutterstock
Ste med prazniki pozabili na štetje kalorij? S temi namigi vam bodo hlače spet kmalu prav.

Pravijo, da se večina med božičnimi prazniki zredi za dobrih dva kilograma. Če ste med njimi in bi praznične kilograme spet radi izgubili, se držite spodaj naštetih namigov.

1. Pijte vodo. Mnogi menijo, da so lačni, v resnici pa niso spili dovolj vode. Ko boste naslednjič začutili apetit, ga najprej poskusiti zadovoljiti s kozarcem vode. Nekateri strokovnjaki svetujejo, da, preden sedete h kosilu ali večerji, spijete kozarec vode ali čaja. Tudi med jedjo večkrat sezite po kozarcu, da boste hitreje siti.

2. Postavite si realistične cilje. Pol kilograma na teden lahko z lahkoto izgubite. Fitnes trenerji pravijo, da je idealno, če po izgubi petih kilogramov prenehate s hujšanjem in poskušate to težo držati šest mesecev. Ko vam to uspe, nadaljujte z dieto.

3. Privoščite si! Če se boste pri dveh od 21 obrokov spozabili in pojedli več, kot bi smeli, se vam to na kilogramih ne bo poznalo.

4. Preštejte do 10. Študije so pokazale, da se želja po hrani razblini po 10 minutah. Ko si boste naslednjič zaželeli košček čokolade, počakajte.

5. Jejte pogosteje. Ljudje, ki imajo svojo težo pod nadzorov, jedo večkrat na dan – v povprečju 5-krat. Če boste jedli pogosteje, napadi lakote ne bodo več tako pogosti. Poleg tega boste imeli več energije in tudi vaša presnova se bo znatno izboljšala.

6. Tedenske zaobljube. Svojega življenja ni treba spremeniti čez noč. Zadajte si realistične cilje, na primer, da boste ta teden pojedli manj sladkarij in več sadja.

7. Več začimb. Namesto majoneze ali mastnih prelivov raje posezite po začimbah. Dodajte jih navadnemu jogurtu in si privoščite zdravo solato. Zmes lahko uporabite tudi kot omako ob mesu.

8. Pojete le dve tretjini obroka.

9. Zmanjšajte količino alkohola. Velik kozarec vina (250 mililitrov) ima 320 kalorij, kozarec penine pa 380. 

10. Izogibajte se sladkim pijačam. Tako kot alkohol tudi gazirane pijače vsebujejo ogromno kalorij.

11. Ne jejte pred televizorjem. Uživajte v vsakem grižljaju. Tako boste pojedli manj.

12. Več beljakovin. Beljakovine podaljšujejo občutek sitosti. Škotske, danske, angleške in švedske raziskave so pokazale, da ljudje, ki so za zajtrk ali kosilo pojedli veliko beljakovin, čez dan niso veliko jedli. Kljub temu je dobro opozoriti, da z beljakovinami ne pretiravajte. Jejste skuto, jogurte in puranje prsi.

13. Poiščite zdrave nadomestke. Namesto sladkorja uporabite med, namesto sladoleda si privoščite pire iz zamrznjenih gozdnih sadežev, krompirček ne pripravljajte na olju, ampak v pečici …

14. Bodite optimistični. Osredotočajte se na svoje pozitivne lastnosti.

15. Do sebe ne bodite prestrogi. Nihče ni brez napak. Naj vas neuspehi ne vržejo takoj s tira.

16. Sprostite se! Nekateri ljudje se, kadar so pod stresom, tolažijo s hrano. Ameriška raziskava je pokazala, da so ženske pojedle največ mastne hrane takrat, ko so bile pod stresom. Za to je kriv hormon kortizon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.