Magazin > Lepota & telo
20 ogledov

Kako ne vzgojiti razvajenca

otrok Shutterstock
Veliko staršev želi svoje otroke zaščititi pred njihovo otroško miselnostjo, a vendar na ta način preprečijo, da bi se ti iz svojih napak tudi česa naučili.

Starši svojim otrokom pogosto preveč popuščajo, saj jih želijo zaščititi pred žalostjo in razočaranjem, a vendar to pogosto prinaša negativne posledice. Dejstvo je, da bi otroci morali sprejemati posledice za svoja dejanja, saj bi le tako zrasli v odgovorne odrasle. Spodnji nasveti vam bodo pomagali pri tem, da vaš otrok ne postane razvajen.

Naučite jih pospravljanja, ne kupujte jim sladkarij

Otroke zjutraj pokličite le enkrat, saj jih boste s tem navadili, da vstanejo takoj, ko zaslišijo vaš glas. Prav tako je pomembno, da jih dovolj zgodaj navadite na zbujanje z budilko. Tako bo odgovornost zbujanja preložena na njihova pleča.

Naučite jih pospravljanja sobe in skrbi za osebne stvari. Prav tako za njimi ne pobirajte njihovega umazanega perila. Raje jim pokažite, kje je mesto za odlaganje. Otroci naj pred obrokom pripravijo tudi pogrinjek, po obedu pa naj mizo za seboj pospravijo.

Pri nakupovanju jim ne kupujte sladkarij in ostalih poslastic. Otroke naučite tudi odgovornosti za redno opravljanje domačih nalog. Poleg tega bodite pazljivi na to, da vas otroci ne bodo čustveno izsiljevali s svojim jokom.

Pustite, da se iz lastnih napak česa naučijo

Pomembno je, da starši otrokom občasno dopustite storiti tudi kakšno neumnost, saj bodo le tako lahko občutili posledice svojih dejanj. V zgodnjem otroštvu jih naučite neodvisnosti, saj boste s tem vplivali na njihovo samostojnost in iznajdljivost v prihodnosti.

Otroci se morajo zavedati, da jih imate radi in da se lahko vedno obrnejo na vas. Pri tem pa je treba oblikovati meje, saj vas bodo sicer izkoristili za vsako malenkost. Obravnava otroka naj bo torej letom primerna.

Komentarjev 2
  • Damjan Kastelic 23:39 17.maj 2013.

    Boschtjan Zupanchich vsak komentar ki ga napišeš je popolnoma brez smisla.. in to v vsaki temi.. zresni se

  • Boschtjan Zupanchich 14:29 22.april 2013.

    Kar se z razvajeno vzgojo otroka do Šestega leta Zamudi , se celotno Življenje težko nadoknadi ! Žal pa ravno to Napako delajo današnji nespametni starši .