Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Kako nevarna je nova droga?

droge Shutterstock
Nove psihoaktivne snovi se redno pojavljajo tudi v Sloveniji.

Psihoaktivna halucinogena snov 25I-NBOMe, ki se lahko pojavlja v obliki praška, brezbarvne tekočine ali pivnika, je letos v Veliki Britaniji povzročila sedem zastrupitev. Snov so po poročanju inštituta za varovanje zdravja (IVZ) že lani prvič opazili tudi pri nas, najnovejši in nam najbližji primer pa je bil ugotovljen marca v Avstriji, kjer se je snov kot LSD v obliki pivnikov prodajala na tehnozabavi.
Tudi zato z IVZ uporabnike drog znova opozarjajo na previdnost, v združenju Drog-
Art pa ob tem poudarjajo, da je opozorilo namenjeno predvsem uporabnikom in da ne gre za resna tveganja. “Opozorilo velja bolj za uporabnike, ki bi lahko mislili, da gre za šibak LSD, in bi ga zato vzeli več, kar poveča možnost škodljivih učinkov,” pojasnjuje predsednica združenja DrogArt, zdravnica Mina Paš. Razloga za paniko torej ni, Paševa pa uporabnikom drog svetuje previdnost.

Med škodljivimi in potencialno nevarnimi učinki te snovi so predvsem povišan krvni tlak, pospešen srčni utrip, vznemirjenost, agresija, povišana telesna temperatura, vidne in slušne halucinacije, povečano število belih krvnih telesc ter metabolna acidoza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.