Magazin > Lepota & telo
672 ogledov

Kako odpraviti brazgotine?

brazgotine Shutterstock
Za celjenje so najpomembnejši prvi tedni in meseci po nastanku brazgotin, laserski posegi pa omilijo tudi tiste, ki jih imate že dolgo.

Pred odločitvijo za poseg ali zdravljenje naj brazgotino pregleda in oceni dermatolog, saj jih je veliko različnih vrst in potrebujejo različne načine zdravljenja.

Neestetske brazgotine, ki ostanejo na koži po aknah, poškodbi ali operaciji, se nikoli ne dajo popolnoma odstraniti, na srečo pa obstaja kar nekaj posegov in tretmajev, s katerimi jih lahko omilite do neopaznosti. “Postopek brazgotinjenja oziroma zorenje brazgotine je kompleksen proces, ki traja več mesecev, celo do enega leta,” pojasnjuje dermatovenerologinja Metka Adamič. Od tega, kako v tem času poskrbite za kožo, je v veliki meri odvisen videz brazgotine.

Raje stran od sonca

Po besedah dermatologinje lahko za dobro celjenje brazgotin predvsem z ustvarjanjem vlažnega in mehkega okolja. Izogibajte se sončnim žarkom ter večjim fizičnim naporom, raztezanje kože pa lahko preprečite z uporabo posebnih lepilnih trakov, ki se v obliki andrejevega križanamestijo prek brazgotine. “Približno teden po začetku nastajanja brazgotine (na primer po odstranitvi šivov po kirurškem posegu ali po odluščenju krastic po noricah) je priporočljivo brazgotino vsaj 2x dnevno redno masirati s primernim sredstvom proti brazgotinjenju ali nanašati silikonski ali nesilikonski gel, ki ga lahko nabavite v lekarni ali v specializiranih trgovinah,” še priporoča Adamičeva. Na voljo so tudi obliži za zdravljenje brazgotin, postopke pa je treba izvajati vsaj pol leta.Mlade brazgotine se uspešno zdravi tudi s posebej za to namenjenim laserjem, ki spodbudi obnovo celic.

Stare lahko omilite

Kadar pa je od nastanka brazgotine že minilo precej časa, lahko po mnenju dermatologinje njen videz uspešno omilite zablativnimi (mikrodermabrazija, ablacija z laserjem, ablacija kože z radiofrekvenčnim aparatom), in neablativnimi (fNd:YAG laser, infrardeč laser, radiofrekvenčne aparaturame metode).

Te storitve so na voljo v estetskih centrih pri dermatologih ter v centrih za estetsko kirurgijo. Cene za poseg so odvisne od vrste posega in brazgotine, v grobem pa se gibljejo med 100 in 300 evri.

Komentarjev 1
  • puksicd 17:22 23.marec 2013.

    Pa smo spet tam ... Lekarna, silikonski, nesilikonski, 100, 300 EUR. To vam bo svetoval vsak zdravničar, ki se zaveda, kakšen biznis je to. Ljudje, brazgotine si masirajte s šentjanževim oljem, ki ga lahko pripravite sami, pa čim bolj vstran ...prikaži več od zdravnikov. Ti si bodo namislili še goro dodatnih bolezni in posegov, samo da boste posegali po zdravilih in plačevali za njihov luksuz. :)