Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Kako otroke zaščititi pred soncem

otrok Shutterstock
Dojenčke in otroke pred soncem obvarujte s kremo, oblačili, očali in senčnikom. Pokrijte vse dele telesa.

"Dojenčkov in majhnih otrok, ki se še ne gibljejo samostojno, ne izpostavljajte soncu in jih zaščitite z obleko in senco," opozarjajo slovenski dermatologi, ki so se združili v kampanjo Dan zaščite pred soncem. Z njo želijo ozavestiti ljudi o škodljivosti čezmernega izpostavljanja soncu in pravilni zaščiti pred njim. Še posebno občutljiva skupina so dojenčki in otroci.

Na vsaki dve uri

Strokovnjaki odsvetujejo uporabo zaščitnih preparatov za zaščito pred soncem pri otrocih, mlajših od šest mesecev, pri starejših pa izberite kreme, ki vsebujejo fizikalne UV-filtre, recimo cinkov oksid ali titanov dioksid. Obe sestavini namreč ostaneta na površju kože in kožo zaščitita takoj, ko jih nanjo nanesete. Glejte tudi na to, da kreme ne vsebujejo dišav, saj le-te rade dražijo kožo ali povzročijo alergijske reakcije.

Ko otroka mažete s kremo, bodite pozorni na to, da dobro pokrijete vse dele otrokovega telesa. Še posebno pozorni bodite na ušesa, nos, hrbet, vrat in ramena, saj so ti deli še bolj izpostavljeni. Kremo vnovič nanesite po dveh urah oziroma po vsakem kopanju in brisanju.

Očala in klobučki

Otroke pred soncem obvezno zaščitite tudi s pokrivali, sončnimi očali, na voljo pa so tudi oblačila z UV-zaščito, ki so večinoma primerna tudi za v vodo, saj se hitro posušijo. Oblačila, ki ščitijo pred UV-sevanjem, imajo po priznanem avstralskem standardu na etiketi označen UPF, ki se nanaša na izmerjeno zaščitno sposobnost nove tkanine. Ocenjujejo, da dobra zaščitna obleka zmanjša UV-sevanje na površini kože za vsaj 95 odstotkov. Veliko boste storili že z bombažno majico, ki naj bo čim temnejša in gosto tkana.

Skrijte ušesa in vrat

Za zaščito glave je priporočljiva uporaba klobuka s širokimi krajci (vsaj od 7,5 do deset centimetrov) iz gostega materiala ali čepice s ščitnikom v legionarskem kroju s podaljškom za zaščito vratu in uhljev.

Kdaj je otrok dehidriran?

Če je v telesu premalo tekočine ali če jo izgubimo z znojenjem, telo dehidrira. Pri otroku jo lahko hitro spregledamo. Pomembno je, da otrok v vročini ni preveč telesno dejaven in da pije skozi ves dan. Ko bo otrok rekel, da je žejen, po navadi pomeni, da gre za blažjo obliko dehidracije. Znaki, ki kažejo, da je otrok dehidriran, pa so pogosto suhe in razpokane ustnice, suh jezik, utrujenost, zmanjšana telesna dejavnost in razdražljivost. Starši lahko otrokovo dehidracijo preverjajo tudi po barvi urina in pogostosti uriniranja. Manj pogosto uriniranje in urin temnejše barve sta pogosto znak, da otrok ni zaužil dovolj tekočine. Dojenček je dehidriran, če ima tudi po več urah suho plenico.

Koliko tekočine potrebujejo otroci?

Ker vnašamo vodo v telo tako s pijačami kot s hrano, so priporočila vnosa naslednja: za dojenčke, stare do štiri mesece okoli 600 mililitrov na dan, za dojenčke od štirih do 12 mesecev pa 400 s tekočino in s trdno hrano 500 mililitrov. Za otroke od enega do štirih let je priporočljivo, da na dan spijejo 800 mililitrov tekočine, s hrano pa jo vnesejo okoli 350. Otroci med četrtim in sedmim letom naj na dan spijejo okoli 900 mililitrov tekočine, medtem ko jo s hrano zaužijejo okoli 500. Seveda pa se potrebe po tekočini povečajo pri povečani telesni temperaturi, dejavnosti in bolezenskih stanjih.

Ohladite ga

Otroku v vročih dneh oblecite kratko majico ali bodi brez rokavov, neprepustne hlače ali plenice pa slecite, da bo telo lažje odvajalo toploto. Če ste v zaprtih prostorih, poskrbite, da bodo prezračeni, v njih naj ne bo preveč vlage, obenem pa pazite, da ne bo nastal prepih. Če pa je otrok res pregret, ga shladite v kadi z mlačno, ne hladno vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.