Magazin > Lepota & telo
641 ogledov

Kako premagati stres v vsakdanjem življenju?

Naučite se živeti drugače. Žurnal24 main
Da je stres škodljiv, ste zagotovo ugotovili že sami. Znanstveniki pa so te domneve potrdili, ko so dokazali, da je izpostavljenost kratkotrajnemu stresu sprožila večjo dovzetnost telesa za poškodbo ali okužbo.

Poleg tega je dolgotrajna izpostavljenost stresu povzročila močno poslabšanje telesnega stanja in imunskega sistema. Imunski sistem starejših in tistih, ki so bolehali za kakšno boleznijo, pa je bil manj sposoben spopadanja s stresnimi okoliščinami.  Zato je zelo pomembno, da se naučimo spoprijemati se s stresom. Življenje samo po sebi je stresno, vendar še zdaleč ne tako zelo, kot se nam zdi včasih. Stres namreč lahko močno zmanjšamo, če se naučimo drugačnih odzivov, vedenja in predvsem razmišljanja.

Triki, ki vam bodo pomagali zmanjševati in krotiti stres v vsakdanjem življenju:

• Naučite se organizirati svoj čas. Napišite si seznam stvari, ki jih morate storiti v prihodnjih dneh, in se jih lotite organizirano in načrtovano. Prelaganje je stresno! Zato velja: karkoli želite storiti jutri, storite že danes, in karkoli želite storiti danes, storite že zdaj.
• Naučite se, da so v življenju stvari, za katere se izplača tratiti vaše živce, in stvari, ki jih je najbolje čim prej pozabiti. Poleg tega obstajajo še stvari, ki se jih ne da spremeniti. Ne izgubljajte energije za drugo in tretjo kategorijo.
• Vsak dan naredite vsaj eno stvar, ki vas močno osrečuje.
Naučite se čakati. V ta namen imate lahko v torbici s sabo časopis ali drugo čtivo, ki vam bo skrajšalo mučno čakanje.
Nehajte si postavljati nerealne cilje. Presenečeni boste, da lahko zelo uživate tudi v tem, kar je na voljo.
• O stvareh, ki vam gredo na živce, se pogovorite s prijateljem ali prijateljico. Neverjetno, kako veliko stresa lahko z vaših ramen odvzame takšen pogovor!
Skrbite za svoj videz. Če boste videti dobro, se boste dobro tudi počutili.
Smejte se! Smeh je eno od najboljših zdravil proti stresu. 
• Čez dan poskušajte umirjati svoje telo in misli.
• Ko se sproščate, izklopite telefon. Naj kopel, savna, branje ali meditacija minejo brez zvonjenja telefona.
• Jejte v manjših količinah skozi ves dan! Preskakovanje obrokov je ena od najslabših stvari, ki jih lahko naredite svojemu telesu. Kadar ste lačni, vam v krvi pade raven sladkorja, kar posledično vpliva na adrenalinske žleze in živčni sistem. Zato se začnejo pojavljati glavoboli, tesnobnost in utrujenost.
• Jejte več nekuhane hrane, bogate z minerali in vitamini.
Omejite vnos kofeina!
Naspite se, saj med spancem vaše adrenalinske žleze počivajo. Zato se neposredno pred spanjem izogibajte prigrizkov, zlasti sladkanih, saj vam bodo dvignili raven sladkorja in otežili spanec. Če boste naspani, boste imeli več energije in večjo zmožnost koncentracije.
Spite v popolni temi in neposredno pred spanjem ne glejte televizije, saj pretirano stimulira vaše možgane. Rajši si privoščite pomirjajoče branje, ki vas bo hitro odpeljalo v svet sanj.
• Zjutraj naj vas zbudi nežna melodija in ne alarm na budilki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.