Magazin > Lepota & telo
946 ogledov

Kako pri otroku zdraviti prehlad

otrok Shutterstock
Pri otrocih je treba prehlad začeti zdraviti v čim zgodnejši fazi, saj lahko sicer preraste v ušesno ali sinusno infekcijo.

Če pri otroku opazite pomanjkanje apetita, apatičnost, težave s spanjem, prehitro dihanje, piskanje v pljučih, kašelj in povišano telesno temperaturo, ga k zdravniku odpeljite čim prej, na zdravniški pregled pa se odpravite tudi, če otroka boli žrelo, težko požira, ima rdeče grlo in se vleče za uho. Vse to so znaki prehlada, ki lahko, če ga ne začnete zdraviti pravočasno, preraste v hujše infekcije ušes, sinusov in celo v pljučnico.

Brez trdih zdravil!

Čeprav vaš otrok boleha za prehladom in ima povišano telesno temperaturo, se zdravilom v obliki tablet ali kapsul izogibajte. Otrokom do drugega leta starosti so namenjena zdravila v obliki svečk in sirupov, malo večjim otrokom, starim do šest let, pa zdravniki najpogosteje pripisujejo zdravila v obliki šumečih tablet, praškov in sirupov.

Upoštevajte priporočila

Za zdravljenje z zdravili se pri otroku nikoli ne odločite brez predhodnega posvetovanja s pediatrom, njegova priporočila pa dosledno upoštevajte. Pozorni bodite na časovni razmik in pazite, da bo otrok zdravilo res zaužil – pri majhnih otrocih se pogosto zgodi, da zaradi grenkega priokusa sirup ali kapljice samodejno izpljunejo. Da bi to preprečili, zdravilo nakapajte na sladkorček ali piškot, sirupov in kapljic pa ne redčite s sokom, čajem ali mlekom, saj lahko tako izgubijo učinkovitost.

Odmašite nos

Še posebno pri zelo majhnih otrocih je pomembno, da redno spremljate njihovo dihanje in nos sproti čistite s kapalko. Ker zamašen nos otežuje hranjenje, med dojenjem naredite več premorov, namenjenih dihanju. Izločanje sluzi iz nosu spodbudijo magnezijeve šumeče tablete, vnete sinuse in zamašen nos pa lahko zdravite tudi s paro. Če doma nimate vlažilnika zraka, to najlažje naredite kar v kopalnici; v kadi pustite teči vročo vodo, ki bo prostor napolnila s paro, nato z otrokom v naročju sedite na stol, tla ali straniščno školjko in počakajte, da bo vlažni zrak spodbudil izločanje sluzi iz nosu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.