Magazin > Lepota & telo
175 ogledov

Kako se spopasti s pijanim otrokom

Zivljenje 04.11.13, alkohol, mladi, foto: shutterstock Shutterstock
Mladi in alkohol. Kaj storiti, ko pride otrok pijan domov? Bodite dober zgled, pogovarjajte se o posledicah.

"Najprej ne naredite ničesar. Pustite ga, naj gre spat in se strezni. S pijanim se nimate česa pogovarjati," je nasvet zdravnice in psihoterapevtke Tine Bončina. Če takoj začnete pogovor, ta najverjetneje vodi v prepir. Vseeno je, če mine nekaj dni, preden ste pripravljeni na pogovor. V tem času lahko razmislite, kako boste ukrepali.

Potrkajte na njihovo vest

Ustrezen je resen in odrasel pogovor – predvsem o posledicah pitja, kot so izguba spomina za dogodke v opitem stanju, vedenje, ki ga pozneje lahko obžalujemo, jezikanje, zmerjanje, agresija in seveda nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola. "Odsvetujem glasno oštevanje in pridige, saj to najpogosteje vodi v uporništvo. Potrkajte na otrokovo vest in občutek odgovornosti. Če hoče početi odrasle stvari, mora prevzeti tudi takšno odgovornost," svetuje strokovnjakinja.

Prvič dovolj le pogovor

Ali je kazen ustrezen pristop? "To je seveda odvisno od vašega vzgojnega sloga. Morda je ob prvem in za zdaj osamljenem dogodku dovolj pogovor o tem, kaj se je zgodilo: zakaj je toliko popil, ali ga je kdo nadlegoval, so mu grozili, da mora zapustiti družbo, če ne bo pil, zakaj se ni ustavil pri enem kozarcu in podobno," pravi Bončinova in dodaja, da je tudi za otroka taka situacija nenavadna, zato je prav, da mu jo pomagate prebroditi oziroma jo postaviti v realne okvire.

Odtegnite ugodnosti

Po prvem dogodku se je smiselno dogovoriti, kako bi to v prihodnje preprečili – tako nekateri želijo, da se otroci javijo, ko so zunaj s prijatelji, da jih pridejo starši počakat, ko je čas za domov, in podobno. "Ob ponavljajočem vedenju pa so lahko posledice v obliki odtegnitve ugodnosti (ni žepnine, dostopa do spleta, izhodov, nakupov ...) ali dodatnih obveznosti (pranje avtomobila, družbenokoristno delo ...)," sklene psihoterapevtka.

Pomembni so zgledi

Besede niso dovolj. Tako lahko otroku večkrat razložite, da alkohol ni v redu, toda če vas na vsakem pikniku vidijo, kako navdušeni ste s pivom v roki, to ne bo zaleglo. Zgledi so torej pomembni. Po drugi strani bodo nekateri otroci alkoholikov zapriseženi abstinenti.

Komentarjev 2
  • Gr8_1 09:42 21.december 2013.

    Prvič se ga napiješ skupaj z otrokom, tudi bruhanje z njegove strani je dobrodošlo in imaš potem mir.

  • Avatar čavez
    čavez 10:30 05.november 2013.

    Poveš mu da se klin s klinom zbija.