Magazin > Lepota & telo
41 ogledov

Kako se spopasti s prezgodnjimi gubami

ženska gube ogledalo Shutterstock
Prezgodnje gube so nekaj, česar si nihče ne želi. Morda zato, ker se pojavijo povsem nenapovedano in jih je težko izkoreniniti. Pravočasno zdravljenje pomaga pri preprečevanju kožnih pojavov, tudi gub.

Ker vsak svoje telo najbolje pozna, lahko nepravilnosti na koži odkrije precej hitro, morda še dovolj zgodaj, da se zdravljenje prične pravočasno. Četudi za to še ni čas, ni nikoli prepozno za to čimprej poskrbeti. Kakršnakoli pozitivna sprememba na kožo deluje dobro in blagodejno. Prvi in nadvse pomemben korak do zdravljenja in nege kože je zagotovo zaščita pred soncem. Koža bo izogibanju sončnim žarkom nadvse hvaležna, saj je prav sonce neposredni krivec za nastajanje gub. Obstaja pa še nekaj vzrokov, ki se jim je pri skrbi za svojo kožo in telo vredno izogniti.

Z umazanim obrazom v posteljo

Pogosta napaka pri nežnejšemu spolu je spanje z make-upom, saj se lahko zgodi mimogrede – po napornem dnevu ali neprespani noči. Posledice so grozljive, saj spanje z neumitim obrazom ovira proces umerjanja telesa. Nedavni testi so pokazali, da so za nastajanje gub krive tudi zamašene pore.  Neka ženska je 30 dni zapored zaspala z neumitim obrazom, rezultati pa so bili šokantni, saj so zdravniki udkrili, da se je njena koža v le enem mesecu na videz postarala za nekaj let.

Kajenje

Kajenje lahko koži doda kar nekaj let.  Ne le, da je to draga navada, dragi so tudi tretmaji, ki si jih ljudje privoščijo, ko želijo ublažiti poškodovano kožo. Kemikalije v cigaretah namreč povzorčijo spremembe v telesu, ki pospešijo proces staranja, pojasnjujejo na Ameriški akademiji za dermatologijo.

Pomanjkanje nege kože

Preventivna nega kože zagotavlja dolgo dobo zdrave kože, s čimer se gube pojavijo šele pozneje. Velika napaka, ki jo ljudje počno je, da počakajo, da se gube pojavijo in šele nato ukrepajo. Najboljši način, kako se izogniti prezgodnjim gubam je uporaba kreme za oči, četudi  že v zgodnjih odraslih letih. Dlje, ko bomo hranili kožo, bolj prožna in elastična bo. Uporaba kreme proti gubam, ki je vlažilna in gosta, je priporočljiva že v 20-ih letih. Preventiva je vselej boljša kot iskanje zdravila.

Slabovidnost

Slabovidnost ne vpliva le na splošno kakovost življenja, lahko ima tudi škodljive učinke na kožo. Po mnenju strokovnjakov iz LASIKA v Salt Lake Cityju gledanje s priprtimi očmi povzroči, da se koža okoli oči tudi naguba. Človeško telo ima neverjetno sposobnost mišičnega pomnjenja.  Deli telesa se navadijo na določen gib, zato je najboljši način, da poleg kože poskrbimo tudi za oči. Pri slabovidnosti je uporaba kontaktnih leč ali korekcijskih očal zelo pomembna, saj se je z uporabo moč izogniti tudi drugim stranskim učinkom slabega vida.

Pomanjkanje tekočine

Na kožo vplivajo tudi hranila in tekočina. Ker je pomanjkanje tekočine eden največjih povzročiteljev nastajanja gub, je hidracija ključnega pomena za zdravo kožo. Tako kot rastline tudi koža potrebuje hranilne snovi in tekočino. Pitje osem do deset skodelic vode na dan, bo poskrbelo, da bosta telo in koža dobro nahranjena. Voda ima tudi neskončno drugih  prednosti, med drugim blagodejno vpliva na glavobol, pomaga pri zaprtju in izgubi teže. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.