Magazin > Lepota & telo
75 ogledov

Kako se spopasti z drisko?

Otroci, kahlica Shutterstock
Za odrasle je driska lahko samo nadležna, za dojenčke in majhne otroke pa je resna nevarnost za zdravje.

Največji krivci za drisko pri otrocih so črevesne okužbe, vpliva pa lahko tudi sprememba prehrane na potovanjih. Zaradi hitre izgube tekočine in dehidracije je za dojenčke driska lahko tudi nevarna, zato upoštevajte nekaj nasvetov. 

Nadomeščajte tekočino

Najbolj pomembno pri otroku z drisko je, da mu nadomeščamo tekočino. Dehidriran otrok je žejen, ima razpokane in živo rdeče ustnice, manj vlažen, lepljiv in obložen jezik in suho ustno sluznico. Videti je žalosten in slabe volje. Otroku ponudite tekočino, ki jo ima rad, v lekarni lahko kupite rehidracijski prašek, ki je na voljo brez recepta in ga zmešate z vodo, če še dojite, pa otroka na dojko pristavljajte pogosteje. 

Hrana naj bo pusta

Stroga dieta pri infekcijski driski ni potrebna, vseeno pa hrano, ki jo ponudite otroku izberite pazljivo. Naj ne bo preveč mastna in sladka, temveč bolj pusta in manj začinjena. Kuhajte mu hrano s čim manj vlakninami: riž, korenčkova juha, nastrgano jabolko, banane,... 

Kdaj k zdravniku?

  • če driska kljub samozdravljenju ne izgine v tednu dni ali pa se stanje po dveh dneh poslabša
  • če drisko spremljajo bruhanje, bolečine v trebuhu in povišana telesna temperatura
  • če je blato krvavo ali sluzavo
  • pri izmenjavanju driske in zaprtja
  • če se driska ponavlja
  • če ima otrok znake izsušenosti in odklanja tekočino in hrano
  • če veliko spi in se ne zanima za okolico
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.