Magazin > Lepota & telo
102 ogledov

Kako se zaščititi pred bakterijami v mesu

pakirano meso Profimedias
Pretekli teden je šokirala informacija, da so v puranjem mesu v diskontih po Nemčiji našli bakterije, ki so odporne na antibiotike. Ali je meso okuženo ali ne, potrošnik ne more prepoznati, zato je preventiva med pripravo mesa zelo pomembna. Kaj lahko storite, da se zaščitite?

Nemško ministrstvo za zdravje (BUND) je pod drobnogled vzelo puranje meso, ki ga prodajajo diskontne trgovine. V skoraj 90 odstotkih primerov so v mesu našli bakterije, ki so odporne na antibiotike. V devetih od desetih vzorcih so našli bakterija MRSA, ki je lahko nevarna, če pride na rano ali se z njo okužijo ljudje, ki imajo zmanjšano imunsko odpornost. Omenjena bakterija lahko povzroči vnetje dihalnih poti. Več o tem škandalu lahko preberete TUKAJ.

Pazite na higieno!

Bakterije v mesu, ki so še zlasti nevarne starejšim osebam, otrokom in nosečnicam, lahko dokažejo le laboratorijske analize. Obstaja pa nekaj higienskih napotkov, s katerimi lahko zmanjšate verjetnost okužb z bakterijami.

1. Bakterije se najhitreje razmnožuje pri temperaturah, ki se gibljejo med 10 in 60 stopinjami. Poskrbite, da bo temperatura v vašem hladilniku med 6 in 8 stopinj. Baketrije se v živilih, ki jih hranite v zamrzovalniku, ne morejo razmnoževati, kar pa ne pomeni, da jih ni več.

2. Živila, ki jih trgovine hranijo v hladilniku, v nakupovalni voziček položite čisto na koncu nakupa. Doma jih takoj pospravite v hladilnik oziroma zamrzovalnik.

3. Preden se lotite priprave živil, si dobro umijte roke. Uporabljajte kuhinjsko desko, ki jo je možno dobro očistiti. Vse kuhinjske pripomočke, ki so prišli v stik z mesom (nože, deske za rezanje …) dobro umijte pod vročo vodo in s čistilni sredstvi. Nekateri priporočajo, da med pripravo mesa uporabljate rokavice.

4. Surovo meso ne režite na isti kuhinjski deski in z istim nožem kot ostala živila. Vedno imejte v mislih, da je treba kuhinjske pripomočke oprati z vročo vodo!

5. Meso odtajajte v hladilniku.

6. Za odtaljevanje in segrevanje piščančjega in puranjega mesa ne uporabljajte mikrovalovne pečice.

7. Bakterij se boste znebili, če boste meso vsaj 10 minut pekli na najmanj 70 stopinj. Pri tem je pomembno, da se temperatura mesa segreje na najmanj 70 stopinj.

Komentarjev 2
  • mph 11:22 24.januar 2015.

    Ha, ha, ... sem hotel ravno nekaj takega napisat. :-) Bomo vsi zadovoljni, naše zdravje, okolje, živali, ... no, razen živinorejcev, ki so sicer največji onesnaževalci sveta s toplogrednimi plini.

  • mr_izi 13:40 22.januar 2015.

    Jaz vem kako je najbolj siguren način da ne dobite kakšne bakterije z mesom. NEHAJTE JESTI MESO! ;o)