Magazin > Lepota & telo
88 ogledov

Kako shraniti izsesano mleko?

dojenje Shutterstock
Če boste imele prepolne dojke, se bo otrok težje prisesal. Izognite se jim s pogostim dojenjem, mleko pa shranite.

Dojenje je naravno in na videz preprosto, a kljub temu se veliko mladih mamic pri njem srečuje s kopico težav. “Ne glede na to, kaj vam kdorkoli govori, dojenje ne bi smelo boleti,” poudarjajo v La Leche League Slovenija (LLLS), organizaciji, katere namen je spodbujati dojenje, širiti informacije ter posredovati podporo in pomoč materam, ki želijo dojiti svoje otroke.

Spremenite pestovanje

Dojke sicer potrebujejo nekaj časa, da se navadijo na svojo novo vlogo, zato so neprijetni občutki sprva popolnoma normalni. “Bolečina, ki traja ves čas podojenja, pa je po navadi znak, da morate spremeniti način pestovanja in pristavljanja,” svetujejo v LLLS.

Po njihovem mnenju je pomembno tudi, da se naučite prepoznavati znake lakote pri otroku. “Tako boste imeli dovolj časa, da boste otroka namestili v pravilen položaj, on pa se bo v miru prisesal, še preden bo postal obupno lačen,” pojasnjujejo. Obenem poskrbite, da vam bo pri dojenju udobno in vas ne bodo boleli hrbet, križ ali ramena.

Milo razdraži kožo

S čistočo dojk ni treba pretiravati, saj zadošča že običajno umivanje. Milo lahko po besedah strokovnjakinj LLLS kožo razdraži, saj odstrani naravno razkuževalno mazivo, ki se izloča okoli bradavice. Enak učinek imajo lahko nekatere kreme in pršila, zato bodite previdni pri njihovi uporabi.

Iztisnjeno materino mleko. Lahko ga tudi shranite za pozneje. Počakalo bo:

  • na sobni temperaturi: do deset ur
  • v hladilniku: do pet dni
  • v zamrzovalni komori hladilnika: dva tedna
  • v zamrzovalni komori z ločenimi vrati: od tri do štiri mesece
  • v hladilni skrinji: vsaj pol leta
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.