Magazin > Lepota & telo
142 ogledov

Kako učinkovit bo ibuprofen obliž?

kontracepcijski obliz sh Žurnal24 main
Namesto jemanja tablet, bomo protivnetno zdravilo ibuprofen lahko kmalu vsrkavali preko kožnega obliža!

Univerza Warwick iz Velike Britanije in podjetje Medherant sta ustvarila prvi obliž, pri katerem se bo ibuprofen sproščal skozi kožo. Nesteroidno protivnetno zdravilo se sicer uporablja za sproščanje bolečine in nižanje vročine in je bilo do sedaj dostopno le v obliki tablet, zahvaljujoč sodobni znanosti pa ga bomo v bližnji prihodnosti lahko jemali na bolj neposreden način.

12 ur postopnega sproščanja visoke količine sredstva proti bolečini

Obliž sestavlja polimerska matrica in je dovolj lepljiv, da se drži kože, kljub visoki stopnji vsebine zdravila, ki zaobjema kar 30 odstotkov njegove teže. Obliž bo nato nadaljnjih 12 ur postopoma sproščal visoko količino sredstva proti bolečini. Pozitivni učinki tovrstnega jemanja omenjenega zdravila so številni. V prvi vrsti ležijo v tem, da posamezniki s kroničnimi obolenji, med katere spada tudi artritis, ne doživijo stranskih učinkov. Slednji so posledica oralne uporabe dotičnega zdravila in med drugim zajemajo tudi povišano tveganje za pojav kapi.

Prvič v zgodovini ...

Naša tehnologija zdaj pomeni, da lahko prvič proizvajamo obliže, ki vsebujejo učinkovite količine aktivnih sestavin, kot je ibuprofen,“ je v izjavi za javnost pojasnil raziskovalec na Univerzi v Warwicku, David Haddleton. Po mnenju strokovnjakov naj bi bili ibuprofen obliži na trg lansirani v roku dveh let. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.