Magazin > Lepota & telo
44 ogledov

Kakovost sperme vse slabša

sperma Shutterstock
Število spermijev pri moških hitro upada, je pokazala nova francoska raziskava. Negativni trend opažajo že zadnjih 17 let, strokovnjaki pa so nad njim zaskrbljeni.

Vse več strokovnjakov se v zadnjem času sooča s težavami moške plodnosti. Že nekaj raziskav je pokazalo, da število spermijev pri moških drastično upada. V raziskavi izpred dvajsetih let, ki jo je naredila skupina danskih strokovnjakov, so ugotovili, da se je število spermijev med letoma 1940 in 1990 v povprečju zmanjšalo za kar 50 odstotkov.

Časopis Human Reproduction je predstavil rezultate najnovejše raziskave, ki jo je naredila skupina francoskih raziskovalcev. V raziskavi, ki je potekala med letoma 1989 in 2005, so raziskovalci analizirali spermo 26.600 zdravih moških. Moški, testirani v prvih letih, so imeli povprečno 73,6 milijona spermijev v mililitru sperme, tisti, testirani v zadnjih letih, pa le še 49,9 milijona.

Strokovnjaki opozarjajo, da je takšen padec zelo drastičen, čeprav novo število spermijev za zdaj še ne predstavlja grožnje za manjšo plodnost – ta nastopi, ko je število spermijev v mililitru sperme manjše od 15 milijonov. Strokovnjake skrbi predvsem dejstvo, kaj se bo zgodilo, če se bo negativni trend nadaljeval.

Kljub temu pa se s težavami z zanositvijo sooča vse več parov. „Ženske se danes za otroke odločajo med 30. in 35. letom, ko je njihova plodnost že za več kot 40 odstotkov nižja v primerjavi s plodnostjo dvajsetletnic,“ razlaga Richard Sharpe iz MRC-centra za zdravljenje neplodnosti v Edinburghu. Dodaja, da so rezultati raziskave skrb vzbujajoči in da je potrebno čim prej odkriti dejavnike, ki povzročajo tako drastičen padec števila spermijev pri moških.

Komentarjev 1
  • feferon 11:55 05.december 2012.

    Saj ni nič čudnega, če je vse Kitajsko, našopano s karcenogenimi sestavinimi. Ampak važno je da je poceni, da trgovci ustvarjajo velik dobiček. Skrb za potrošnike pa je na zadnjem mestu. Kupujte domače .