Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Kakšne petke so modne letos?

pete www.net-a-porter.com
Letos so v trendu zelo visoke pete, pa tudi srednje visoke niso nič manj modne. Pomembno pa je, da je čevelj udoben.

"Dobre čevlje z visoko peto boste spoznali po zaokroženem in prilagodljivem loku med peto in prsti. To preizkusite tako, da čevelj s prsti ene roke primete tik pod peto, z drugo pa pri prstih. Čevelj se ne sme preveč upogniti, sicer boste imeli težave z ravnotežjem," pravi Meghan Cleary, avtorica knjige Kaj vaši čevlji pravijo o vas. 
Stabilnost čevlja lahko preizkusite tudi tako, da ga držite na obeh koncih in ga poskušate zviti – če je to mogoče, nogi ne bo dovolj udobno. Ko izbirate sandale, kupite take, ki se nogi tesno prilegajo, v katerih prsti ne silijo narazen in noga v njih ne drsi. 



Spredaj zaobljeni

V visokih petah se telesna teža prenese na sprednji del stopala, kjer lahko nastanejo otiščanci, boleče vnetje na prstih, kurja očesa, prstni sklepi pa se preoblikujejo. Če vam visoke pete povzročajo bolečine, ne izberite popolnoma nizkih čevljev, saj tudi ti niso najudobnejši. Ortopedi priporočajo od dva do štiri centimetre visoke pete. "Obutev je seveda dobro čim večkrat zamenjati. Danes imejte morda visoke pete, jutri pa nizke," svetujejo v Massu. 
Čevlji s podplati iz gume ali usnja bodo zagotovili večjo stabilnost, večje udobje pa taki, ki so pri prstih zaobljeni – njihov lok sledi obliki stopala, s prsti pa je v čevljih še vedno mogoče migati.

Širina

V čevljih s širšo peto je teža enakomerneje razporejena; taka peta nogo bolj podpira in možnosti za zvine ali druge poškodbe je manj. Kljub temu se čevljem s tanko peto ne odrecite – nosite jih za posebne priložnosti.

Komentarjev 1
  • mkmorfius 09:55 25.april 2013.

    včasih smo jih gledal v porničih, zdj pa na naših cestah... :)