Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Kalorije krajšajo življenje

zelenjava Shutterstock
Energijska vrednost hrane. Več kalorij prinaša več bolezni.

Prehrana. Omejevanje vnosa kalorij lahko bistveno podaljša življenjsko dobo, je pokazala pravkar zaključena raziskava, ki je trajala kar 25 let.

Znanstveniki so vseh 25 let pozorno spremljali življenje dveh skupin opic, od katerih se je ena skupina hranila po lastnih željah (torej so jedle neomejeno), drugi pa so odmerili hrano s 30 odstotkov manj kalorij, vendar še vedno z vsemi hranilnimi snovmi, ravno toliko, da niso izgubljale ali pridobivale teže. Po 25 letih izsledki kažejo, da je skupina s kalorično omejeno, a kakovostno hrano živela bistveno dlje od kontrolne skupine, prihranjene pa so jim bile tudi številne za starost značilne bolezni. Na ljudeh je bilo do zdaj opravljenih le nekaj tovrstnih poskusov, vendar večinoma z enakimi zaključki.

Ti rezultati pa po opozorilih avtorjev raziskave ne pomenijo, da je treba jesti za tretjino manj. Osredotočite se na to, da bo vaša hrana čim bolj bogata s hranilnimi snovmi in hkrati čim manj kalorična, kar pomeni predvsem več sadja, zelenjave in stročnic ter manj mesa in maščob.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.