Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Kar 80 odstotkov Slovencev ne hodi k zdravniku

pregled zdravnik Shutterstock
Če zdravnika obiskujete redno ali vsakič, ko zbolite, spadate med manjšino. Raziskava je namreč pokazala, da kar 80 odstotkov Slovencev zdravnika obišče le, ko so zelo bolni.

Le slaba tretjina Slovencev trdi, da zelo pazi na svoje zdravje, je pokazala raziskava, ki jo je pred svetovnim dnevom zdravja, ki bo 7. aprila, opravila Mediana. Med tiste ki na zdravje pazijo najbolj, se uvrščajo sedemdesetletniki (med njimi je takšnih 50,6 odstotka), med mladimi, starimi med 25 in 29 let, pa je takšnih le malo manj kot 22 odstotkov.

Raje potrpimo, kot da bi obiskali zdravnika

Da takrat, ko zbolimo, raje potrpimo in se pozdravimo sami, dokazuje dejstvo, da le 80 odstotkov Slovencev obišče zdravnika le takrat, ko so resnično bolni. Z obiskom zdravnika najbolj odlašajo stari med 65. in 69. letom (kar 87 odstotkov), najmanj pa najstniki med 15. in 17. letom (54,2 odstotka). Razlike se pojavljajo tudi pri izobrazbeni strukturi – kar 87,5 odstotka Slovencev z dvo- ali triletno višjo šolo se zdravnikom izogiba, medtem ko je ta delež pri Slovencih z dokončano osnovno šolo 76 odstotkov.

Po zdravilih posegajo najstniki

Previdni pa smo tudi pri jemanju zdravil. Trditvi "ko zbolim, počakam, da mine, ne da bi jemal/-a zdravila" pritrjuje malo več kot 35 odstotkov sodelujočih, med njimi največ takšnih z nižjo izobrazbo. Zdravilom se najbolj izogibajo mladi med 18. in 20. letom, presenetljiv pa je podatek, da skoraj 75 odstotkov nekoliko mlajših vrstnikov (starih od 15 do 17 let) v večini po zdravilih posežejo takoj, ko začutijo bolečino.

Na prehrano pazijo predvsem starejši

Da zaradi težav z zdravjem pazijo na prehrano, pritrjuje 23 odstotkov sodelujočih, med njimi pa najbolj izstopajo stari med 70 in 75 leti (46 odstotkov). Mlajših od 20 let, ki bi zaradi zdravja pazili na zdravo prehrano, je le dobrih 10 odstotkov.

Po lahkih živilih manj izobraženi

Izdelke z oznako "lahko", "z manj sladkorja" ali "z manj maščob" v povprečju izbere malo več kot 15 odstotkov potrošnikov, med njimi največ takšnih z nižjo izobrazbo ter starih med 55 in 59 leti. Dobra polovica sodelujočih pa je za hrano, ki ne vsebuje umetnih dodatkov, pripravljena plačati več. Med njimi je največji delež starih med 70 in 75 leti ter tistih z višjo izobrazbo. Še več, okoli 70 odstotkov moških in 80 odstotkov žensk, pa se jih strinja s trditvijo, da je hitra hrana škodljiva.

Nenehno na dieti

Z odvečnimi kilogrami se nenehno bori slaba tretjina Slovencev. Med njimi je seveda za okoli deset odstotkov več žensk kot moških, s hujšanjem pa se presenetljivo spopada največ starejših, starih med 65 in 69 leti (kar 40 odstotkov). Da pazijo na zaužite kalorije, priznava malo manj kot 18 odstotkov sodelujočih.

Pa telesna dejavnost?

Najmanj enkrat na teden naj bi telovadila polovica Slovencev – največ se telovadbi posvečajo srednješolci, najmanj pa mladi, stari od 35 do 39 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.