Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Kar je bio in eko, ni nujno dietno

Ekološko pridelana hrana nima manj kalorij, je pa bolj zdrava. (Foto: Shuttersto Žurnal24 main
Večina potrošnikov zmotno misli, da ima ekološko pridelana hrana manj kalorij.

Hrana z oznakama bio in eko naj bi po mnenju potrošnikov vsebovala kar 40 odstotkov kalorij manj kot običajno pridelana hrana, je pokazala v Veliki Britaniji izvedena raziskava. To prepričanje seveda ne drži, saj postopek pridelave vpliva le na kakovost hrane, ne pa tudi na njeno energijsko vrednost.

Tudi zdravo lahko redi
Kot je pokazala raziskava, so ljudje zgolj zaradi omenjenih oznak prepričani, da ima tovrstna hrana tudi več vlaknin in manj maščobe. Posledica tega je, da v želji po zdravi prehrani in vitkem telesu pogosto posežejo po ekološko pridelanih izdelkih (tu gre predvsem za slane in sladke prigrizke ter mlečne izdelke), misleč, da bodo tako lažje shujšali, čeprav to nikakor ne drži. Podrobnejši pregled podatkov na embalaži izdelka namreč razkrije resnico – kalorična vrednost tako prvih kot drugih je povsem enaka.

Bolj zdrave kalorije
Bistvena razlika med kalorijami iz ekološko in običajno pridelane hrane je v njihovi kakovosti in vplivu na zdravje. Če bi si torej radi privoščili sladek prigrizek, vam bo vaše telo hvaležno, če boste za pregreho izbrali ekološko pridelano različico brez aditivov, ki ne vsebuje škodljivih kemikalij. Pomembno je le zavedati se, da način pridelave ne vpliva na kalorično vrednost izdelka. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.