Magazin > Lepota & telo
684 ogledov

Katere so dobre in katere slabe maščobe?

Pri pripravi jedi uporabljajte hladno stisnjeno olivno olje. Žurnal24 main
Ste pozabili, kakšna je razlika med nasičenimi in nenasičenimi maščobnimi kislinami? Vas zanima, katere so tiste dobre in katerim se je bolje izogniti? Kratka obnova znanja morda ne bo odveč.

Najenostavneje maščobe razdelimo v dve skupini: na nasičene in nenasičene. Prve, slabe, so maščobe živalskega izvora in druge, dobre maščobe, pridobimo iz rastlin in plodov.

Zakaj so nasičene maščobe slabe?
Nasičene maščobe ali maščobe živalskega izbora so ime dobile po svoji nasičeni kemijski sestavi. Za naš organizem so škodljive, ker jih naše telo v presnovnem procesu ne razgradi, tako da se nabirajo v kritičnih delih našega telesa in okoli notranjih telesnih organov. Uživanje nasičenih maščob zato zvišuje možnosti za pojav kardiovaskularnih obolenj – bolezni srca in ožilja.

So živalske maščobe lahko tudi dobre?
Seveda, nikar ne pozabite, da niso vse živalske maščobe zdravju škodljive. Prav nasprotno, modre ribe imajo visoko vsebnost lipidov in polinenasičenih maščobnih kislin, med katerimi prevladujejo omega-3-maščobne kisline. Vsebnost polinenasičenih maščobnih kislin pa vsebuje tudi pusto svinjsko meso.

Zakaj so nenasičene maščobe boljše?
Zato, ker zaradi svoje sestave znižujejo raven holesterola, čistijo krvne žile, v jetrih pa se predelajo v žolč in se nato izločijo iz telesa. Na ta način igrajo maščobe rastlinskega izvora veliko vlogo pri preprečevanju pojava kardiovaskularnih obolenj. Zato za pripravo jedi namesto masti izberite rastlinska olja, solato pa namesto s prelivom začinite z olivnim oljem.

Izognite se jim

Živilom, ki vsebujejo škodljive maščobe, se raje izognite ali pa jih uživajte v manjših količinah. In kje se te najpogosteje skrivajo? V mastnem in mletem mesu, cvrtju, margarini, majonezi, pudingih, kremah in smetani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.