Magazin > Lepota & telo
64 ogledov

Katero mleko izbrati?

Posneto mleko ima enako vsebnost vitaminov in rudnin, kot polnomastno. Žurnal24 main
Polnomastno, manj mastno, posneto in kondenzirano, vse to so nazivi, pod katerimi lahko kupite mleko. Pa veste, katerega izbrati in kaj pomeni določen naziv?

Ker mleko prodajajo pod različnimi nazivi, je koristno primerjati dobre in slabe strani različnih vrst mleka. Ali veste kolikšno kalorično vrednost ima določeno mleko in kolikšna je njegova vsebnost maščob? Spodaj predstavljeno število kalorij velja za 100 ml mleka.

Polnomastno mleko
Vsebuje 66 kalorij in ima 3,9 odstotkov maščobe. Imenujejo ga tudi popolno živilo, saj vsebuje različna hranila, zlasti beljakovine, cink, vitamine A, B1 (riboflavin) in B12 ter zadovoljive količine joda, niacina in vitamina B6.

Manj mastno mleko
Vsebuje 46 kalorij in ima 1,6 odstotka maščob. Med predelavo pogosto izgubi več kot polovico vitamina B6 in tudi majhno količino vitamina C.

Posneto mleko
Vsebuje 33 kalorij, kar je kar polovico manj, kot jih vsebuje polnomastno mleko. Tudi odstotek maščob je zanemarljiv, le 0,1 odstotka. Kljub temu pa ima posneto mleko enako vsebnost vitaminov (razen vitamina A) in rudnin, kot polnomastno. Ali ste vedeli, da lahko posneto in manj mastno mleko zamrznete, v zmrzovalniku pa ga lahko hranite do enega meseca?

Kondenzirano mleko

Vsebuje kar 333 kalorij in 10.1 odstotka maščob. Je zelo hranljivo in vsebuje skoraj trikrat več kalcija kot ponomastno mleko, vendar vsebuje tudi več kot 50 odstotkov sladkorja in zato ni primerno nadomestilo za sveže mleko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.