Magazin > Lepota & telo
489 ogledov

Kava, ki je energijska bomba

Žurnal24 main
Kava z maslom. Mogoče se na prvi pogled zdi čudno, a trend se je razširil po svetu in ima veliko zagovornikov. Kot pravijo, jih takšna kava napolni z energijo in zmanjša apetit.

Napitek, ki je osvojil svet, je plod raziskovanja Američana Dava Aspreyja. Pred desetimi leti je na potovanju v Tibetu poskusil čaj z jakovim maslom, kar mu je spremenilo življenje. "Imel sem veliko več energije in na tisti višini mi sploh ni bilo slabo," je opisal svojo izkušnjo. 

Po povratku v ZDA je več let iskal pravo formulo in jo na koncu le našel. Kavo, ki je postala nov hit, je poimenoval Bulletproof kava. Napitek sestavljata dve skodelici kave, ki mora biti pridelana tako, da vsebuje manj strupov. Kavi dodamo dve žlici masla, pridelanega iz mleka krav, ki jedo samo travo, in eno do dve žlici lahko prebavljivega olja, kot je na primer kokosovo olje. Vse sestavine nato damo v mešalnik in 20 do 30 sekund mešamo.

Napitek vsebuje več kot 460 kalorij in po Aspreyjevih besedah lahko nadomesti zajtrk. Asprey trdi, da pitje te kave pomaga pri izgubi teže in vpliva na delovanje možganov. Pivci te kave, pravijo, da jim po pitju ne prija težka hrana. Kremnemu okusu so podlegli mnogi. Izjemno popularna naj bi bila med zaposlenimi v Silicijevi dolini, pa tudi med zvezdniki. 

Vsi niso tako navdušeni

Z veliko popularnostjo so se pojavili tudi prvi kritiki, ki opozarjajo, da napitek ne more zamenjati tradicionalnega zajtrka. Zajtrk ima ponavadi veliko višjo hranilno vrednost. Tudi tisti, ki se strinjajo, da se je nasičenim maščobam naredilo veliko škode, menijo, da bi morale nasičene maščobe biti del obroka in ne obrok sam. 

Poleg tega takšna kombinacija kave in maščob ni najbolj primerna za ljudi, ki uživajo veliko ogljikovih hidratov in sladkorja. Razlog tiči v tem, da se lahko te maščobe pretvorijo v zaloge namesto v energijo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.