Magazin > Lepota & telo
558 ogledov

Kdaj je sperma najkvalitetnejša?

sperma Shutterstock
Če načrtujete otročička, je sedaj pravi čas za zanositev, pravijo strokovnjaki, ki so odkrili, da je sperma najkvalitetnejša prav v hladnejših mesecih.

Sperma je kvalitetnejša in bolj zdrava pozimi in v zgodnjih spomladanskih dneh, pravijo izraelski znanstveniki. Ti so kvaliteto sperme preučevali na vzorcu več kot šest tisočih moških, ki so se sicer zdravili zaradi neplodnosti. Njihovo spermo so v 70 dnevnih periodah spremljali in preučevali od leta 2006 do 2009. Ugotovili so, da so moški pozimi imeli veliko bolj gosto spermo s hitrejšimi in živahnejšimi spermiji, kot v toplih mesecih, navaja Daily Mail.

Moški, ki so sodelovali v raziskavi, so v povprečju pozimi proizvedli 70 milijonov spermijev na mililiter semenske tekočine. Od tega je okoli pet odstotkov spermijev bilo zelo gibljivih, kar poveča možnosti za zanositev. Poleti pa so moški proizvedli okoli 68 milijonov spermijev na mililiter semenske tekočine, med temi so bili zelo gibljivi le trije odstotki spermijev.

Raziskovalci pravijo, da se morda razlog v tem, da se največ otrok rodi jeseni, skriva prav v kvalitetnejši spermi pozimi. Čeprav razloga, zakaj je sperma pozimi kvalitetnejša, strokovnjaki še niso odkrili, pa ena od teorij v ospredje postavlja visoke temperature, ki naj bi bi spermo naredile manj kvalitetno.

Komentarjev 2
  • tomaz 13:26 13.marec 2013.

    Saj to ženska že po okusu ugotovi....

  • stanekos 10:28 13.marec 2013.

    Seveda imajo ženske raje hladno - kot frape ali sorbet.