Magazin > Lepota & telo
229 ogledov

Kdaj kreme proti gubam?

Koža je največji organ in doživljenjska obleka, zato jo primerno negujte in zdra Žurnal24 main
Gube in gubice so pojav, ki se mu ne moremo izogniti, s pravilno nego pa ga lahko malce odložimo in omilimo.

"V zadnjem dvajsetletju se je opazilo, da se gube pojavljajo prej pri ženskah in moških, ki so veliko izpostavljeni UV-žarkom, tako sončnim kot v solarijih. Koža vseh, ki se strogo izogibajo sončenju, je gladkejša, gube pa so le mimične," razlaga specialistka dermatovenerologije Nastja Lazar iz Dermoestetike.

30 in več je starost, pri kateri dermatologinja Gabrič Zirkelbachova svetuje uporabo krem proti gubam. Prve gube se sicer po navadi pojavljajo med 25. in 30. letom.
Občutljiva se guba hitreje
Tiste, ki ste se v mladosti pritoževali nad mastno in mešano kožo, bodo gubice obiskale pozneje kot denimo tiste, ki imajo občutljivo kožo. Staranje kože je pogojeno tudi z genskimi, hormonskimi in bolezenskimi dejavniki, pravi specialistka dermatovenerologinja Maja Gabrič Zirkelbach. Čim bolj pa se moramo izogibati UV-žarkom, kajenju, kemikalijam in neustrezni prehrani. "S primerno nego, predvsem čiščenjem, umivanjem, zaščito pred škodljivimi vremenskimi vplivi, lahko nastanek gub začasno upočasnite," dodaja Lazarjeva.

Preventiva. Rek Zdrav duh v zdravem telesu velja tudi za nego kože. Poskrbite za zadostno količino tekočin in uživajte živila z antioksidanti. Kreme proti gubam ne uporabljajte v zgodnjih letih.
Sestavine v kremah

Kreme imajo različne sestavine, ki na posameznikovo kožo delujejo različno, zato Gabrič Zirkelbachova svetuje, da se držite navodil proizvajalca. Kot razlaga, alfa hidroksini kožo naredijo gladko, antioksidanti jo ščitijo pred negativnimi učinki prostih radikalov, vitamin C stimulira tvorbo kolagenih vlaken, kremam pa se pogosto dodajajo različne vlažilne substance, ki zadržujejo vlago v zgornjih plasteh kože. Kozmetični saloni ponujajo različne linije, v BM Studiu se na primer gub lotevajo s pomočjo znanosti celične vode, s preparati za površinsko nego in prehranskimi dopolnili. V ambulanti za estetsko kirurgijo v Termah Dolenjske Toplice pa se bodo vaših gub lotili z botoksom, naravnimi dermalnimi polnilci in kemičnimi pilingi.

Miniintervju z Nastjo Lazar, specialistko dermatovenerologije

Od česa je odvisna izbira kreme?
Kreme ne izbiramo glede na leta, ampak glede na tip kože. Za suho kožo je potrebna maščoba, ki deluje kot ščit, za občutljivo kožo so potrebni dodatki pomirjujočih, lenitivnih sestavin, za mešano mastno kožo pa seboregulativne snovi, ki regulirajo delovanje sebuma. Mladi naj uporabljajo le kreme z vlažilnim ali, če je treba, seboregulativnim učinkom in kreme z zaščitnimi UV-faktorji.

Kakšne storitve ponujate v dermatološki ambulanti?
Za preprečevanje nastanka in omilitev mimičnih gub svetujem tretmaje z botulinom, za spodbujanje regeneracije in omilitev drobnih gubic kemične pilinge in fotopomlajevanje ter za takojšen gladilni učinek polnjenje gub s polnili – natrijevim hialuronatom. Približno ena tretjina uporabnikov je moških.

In cene?
Cene so od 80 evrov za piling ali fotopomlajevanje do 200–400 za botulin ter 300–390 evrov za polnilo v gube, možne pa so individualne kombinacije glede na potrebe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.