Magazin > Lepota & telo
90 ogledov

Kdaj obiskati zdravnika?

ženska, prehlad Žurnal24 main
Zdravnika obiščite, če so bolečine v žrelu prisotne dlje kot sedem dni, če se po nekaj dneh znaki bolezni ne izboljšajo, če dojite ali ste noseči, če je otrok mlajši od šest let, če hripavost traja dlje kot tri tedne ter če vneto žrelo spremljata oteženo požiranje in dihanje.

Boli grlo? Ponujamo vam pet nasvetov naših babic, kako s pripravki iz domače lekarne omiliti bolečino:

Odmašite nos

Če imate zamašen nos, sluz odteka v grlo in ga tako dodatno draži, zato poskrbite za prehodne dihalne poti. Nos odmašite s parno kopeljo – sklonite se nad lonec vrele vode in glavo pokrijte z brisačo; v vodo lahko nakapljate nekaj kapljic evkaliptovega olja. Pare ne vdihavajte skozi usta, temveč skozi nos.

Spijte toplo limonado

Čaj z limono in medom je najpogostejše naravno zdravilo za lajšanje vnetega grla in prehlada. A še učinkoviteje je, če spijete toplo limonado, bolečine v grlu pa lahko premagate tudi s spiranjem grla z limoninim sokom in vodo.

Grgrajte jabolčni kis

Dve žlici domačega jabolčnega kisa zmešajte s kozarcem tople vode in grgrajte. Kis ublaži bolečino in pomaga uničiti mikrobe. Po grgranju si ustno votlino izperite z vodo, da kis ne poškoduje zobne sklenine. Grgrate lahko tudi žajbljev ali ingverjev čaj.

Rdeča čebula z medom

Večjo glavo čebule postavite na krožnik, vanjo naredite luknjo in jo napolnite z medom. Popijte sirup, ki priteče iz čebule. Podobno lahko naredite tudi z belo redkvijo. Sirup uživajte vsak dan zjutraj in zvečer.

Zdravilni vršički

Sirup iz smrekovih vršičkov razkužuje dihalne poti in deluje blagodejno na dihala. Z mladimi smrekovimi vršički napolnite kozarec in dodajte sladkor (plast vršičkov, plast sladkorja). Počakajte, da se sladkor stopi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.