Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Kdo je najbolj depresiven?

depresija, žalost, utrujenost Žurnal24 main
Vse več je je, a zanjo ne gre kriviti le ekonomske krize.

Število ljudi, ki se bojujejo z depresijo, povsod po svetu narašča, toda tega ne gre pripisati le ekonomski krizi, saj je ta po navedbah Helene Jeriček Klanšček z inštituta za varovanje zdravja (IVZ) le ena izmed stresnih dejavnikov, ki lahko sprožijo njen pojav. “Posamezniki, ki so opremljeni s strategijami spopadanja s težavami, ki imajo primerno in zadostno podporo v okolju, ki so osebnostno močni, s pozitivnim odnosom do sebe in drugih, bodo kljub gospodarski krizi ohranili dobro duševno zdravje,” pojasnjuje. Pri boju s to duševno motnjo je torej ljudem najpomembneje ponuditi načine za okrepitev strategije spoprijemanja z vsakodnevnimi stresorji.

Na voljo tudi zloženka

Depresiji so sicer najbolj izpostavljene ženske, izstopajo pa tudi starejši, ki jim je v okviru letošnjega evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti tudi namenjene največ pozornosti. “Starejši namreč predstavljajo eno od ranljivih skupin, saj je depresija najpogostejša duševna motnja v starosti,” pojasnjuje Alenka Tančič Grum z IVZ. Prav zato bodo ponatisnili zgibanko Depresija med starejšimi ter v naslednjih mesecih pripravili dejavnosti na temo preprečevanja, prepoznavanja in zdravljenja depresije med starejšimi, ki bodo potekale po vsej Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.