Magazin > Lepota & telo
112 ogledov

Kje se skriva največ bakterij

gobica za pomivanje posode, Profimedias
Bakterije se nahajajo povsod, kljub temu je dobro, da ste med čiščenjem še posebej pozorni na naslednje kotičke v vašem domu.

Kuhinjska krpa in kuhinjska gobica. Mikrobi se še zlasti dobro počutijo v kuhinji, kjer najdejo vse, kar potrebujejo – vlago, hrano in idealne temperature. Največ mikrobov boste tako našli na kuhinjski krpi in gobici. Priporočljivo je, da te pripomočke redno menjavate (na vsake tri dni) in operete v vroči vodi ter jih dobro posušite.

Korito. Dobro bi bilo, da ga vsak dan umijete z zelo vročo vodo in obrišete, dokler ni popolnoma suho. Kdaj pa kdaj ga očistite tudi s kisom.

Kuhinjska deska iz lesa in plastike. Dejstvo je, da se na deskah nabirajo mikrobi. Plastične deske zato raje operite v pomivalnem stroju, še zlasti, kadar ste na njih rezali perutnino. Lesene deske pa je dobro pogosteje menjavati. Priporočljivo je tudi, da meso pripravljate na ločeni deski.

Hladilnik. V njem vladajo idealne razmere za mikrobe in glivice. Mišljenje, da se bakterije pri nizkih temperaturah ne razmnožujejo, je napačno. Pazite, da je vaš hladilnik vedno čist in da v njem ne hranite odprtih živil.

Koš za smeti. Priporočljivo je, da koš - še zlati poleti - pogosteje praznete in ne šele takrat, ko začnejo iz njega uhajati neprijetne vonjave.

Gumb za izpiranje. Mnogi menijo, da je straniščna školjka edini umazani del kopalnice, v resnici pa se veliko bakterij nabira tudi na gumbu za izpiranje. Enako velja za umivalnik in pipo.

Tuš. V tušu vlada večna vlaga. Mikrobi in plesen zato ljubijo to okolje. Tuš in fuge zato redno čistite, kdaj pa kdaj tudi s kisom. Kopalnico po čiščenju prezračite, priporočljivo je tudi, da tuš in kopalno kad dobro obrišete z brisačo.

Brisače
. Tudi te so polne nečistoč, zato jih, preden jih vržete v koš z umazanimi oblačili, dobro posušite.

Pralni stroj. Da se v pralnem stroju ne bi predolgo nalagale nečistoče in bakterije, je priporočljivo, da občasno zaženete program, ki vodo segreje na 90 stopinj. To bo v pralnem stroju uničilo vse bakterije.

Tipkovnico in računalniško miško je dobro redno očistiti z razkužilnim sredstvom. Pazite tudi, da se med delom za računalnikom ne dotikate obraza ali usta, saj je na tipkovnici izredno veliko bakterij. Enako velja za mobilnike in telefone.

Kljuke na vratih. Zelo pomembno je, da jih, še zlasti, ko je nekdo v vaši hiši oziroma stanovanju bolan, dobro očistite, saj so polne bakterij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.