Magazin > Lepota & telo
715 ogledov

Kje sedite, vpliva na to, kaj jeste

gostilna, restavracija Profimedias
Koliko in kaj boste pojedli v restavraciji, je odvisno od tega, kje sedite.

Brian Wansink, profesor na univerzi Cornell, je skupaj s svojimi sodelavci obiskal 27 različnih restavracij po državi in beležil, kaj ljudje jejo in kje sedijo. Izsledki so pokazali, da ima to, kje posamezniki sedijo, velik vpliv na izbor jedi. Tisti, ki so sedeli na barskih stolih, so večinoma naročali solate. Ljudje, ki so sedeli na vidnejših mestih, so največkrat izbrali zdravo hrano, ker so jih drugi opazovali. 

Preden si boste naslednjič rezervirali prostor v restavraciji, razmislite o tem, kje bi sedeli. Pri tem upoštevajte naslednje:

1. Usedite se k oknu.
Če se boste usedli k oknu, boste bolj izpostavljeni, česar se boste verjetno zavedali in temu primerno izbrali z jedilnika. Še pomembneje kot to pa je, da boste izpostavljeni soncu in dogajanju zunaj, zaradi česar se boste lahko bolj zavedali, kako ste videti, je poudaril Wansink. 

2. Ne razkomotite se preveč.
Ljudje, ki sedijo na visokih barskih stolih, običajno naročijo bolj zdravo hrano in preskočijo sladico. Na teh stolih se je težje sključeno držati in prepustiti lenobi. 

3. Ne jejte pred televizijo.
Prehranjevanje v restavracijah, kjer imajo televizijo je dvorezen meč. Raziskava je namreč pokazala, da so tisti, ki so jedli najbliže ekranu, večinoma naročali ocvrto hrano. 

4. Bodite previdni v samopostrežnih restavracijah.
Veliki krožniki vas kar napeljujejo k temu, da si nanje naložite preveč hrane. Pomembno je tudi, da se usedete tako, da ste obrnjeni proč od pladnjev s hrano, ki vas tako ne morejo premamiti. 

5. Ne sedite v temnem kotu.
Najslabši prostor v restavraciji je temni kot, daleč stran od vrat in v bližini bara. Gostje, ki sedijo na teh mestih, naročajo več posladkov in alkoholnih pijač. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.