Magazin > Lepota & telo
17 ogledov

Kletvice blažijo bolečino

Deset minut fizičnega kontakta dnevno je zdravilo proti bolečini. (Foto: Shutter Žurnal24 main
Več kot 60 odstotkom ljudi, ki imajo kronične bolečine, analgetiki ne pomagajo v boju z bolečinami, je pokazala raziskava.

Znanstveniki so prišli do zanimivih dognanj.  

Preklinjanje
Na britanski Univerzi Keele so dokazali, da preklinjanje lahko pomaga omiliti fizično bolečino. V poskusu je sodelovalo 64 prostovoljcev, ki so morali potopiti roko v ledeno mrzlo vodo in zdržati čim dlje časa, medtem pa so ponavljali številne kletvice po lastni izbiri. Nato so poskus ponovili, vendar ob ponavljanju nežaljivih besed. Izkazalo se je, da so ob preklinjanju z roko v ledeni vodi zdržali v povprečju 40 sekund dlje, prav tako pa so stopnjo bolečine ocenili kot nižjo. Med poskusom so merili tudi srčni utrip, ki je bil ob preklinjanju hitrejši.

Petje
Sindrom nervoznega črevesja pa naj bi po dognanjih švedskih znanstvenikov blažilo petje. Petje dvigne raven hormona endorfina in s tem povečajo dobro počutje. Kadar se počutite dobro, je tudi bolečina manjša.

Objemanje in poljubljanje
Izmenjavanje nežnosti stimulira produkcijo endorfinov na enak način kot masaža. To spodbudi delovanje imunskega sistema, posledično pa blaži različne vrste bolečin, vključno z migreno, predmenstrualnim sindromom in bolečinami v hrbtenici. Deset minut fizičnega kontakta na dan je dovolj za zdravilni učinek.

Terapevtske živali
Aktivnosti in terapije z živalmi ne vplivajo pozitivno samo na bolnike, ampak koristijo tudi zdravim. Navzočnost živali in človekov stik z njo pomembno delujeta na fiziološke in psihološke kazalnike stresa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.